A Feng Shui alapjai: calabash 2.

Calabash, flaskatök vagy korsótök

Calabash (Longenaria Sicerarea), flaskatök vagy korsótök

A Calabash (Longenaria Sicerarea) egy tökfajta, melyet Kínában Wu-Lu-nak neveznek. Az egészség és a hosszú élet szimbóluma. A régi Kínában az orvosláshoz használt gyógyfüveket, gyógyszereket tartották benne. Amikor valaki beteg lett, akkor calabash-t helyeztek el az ágya mellé, vagy a beteg szobájának ajtajához. Úgy tartották, hogy a calabash összegyűjti a negatív energiákat és benntartja.

Calabash használati és dísztárgyként

A lopótök termése őszre beérik, színe sárgás barna lesz, héja megvastagodik, ekkor vágják le a termését a szárról. Még a fagyok beállta előtt tanácsos leszedni, mert a magoknak megárthat a fagy. Termését egyenként – a rajta hagyott kis szárdarabnál - felfüggesztve, széljárta, meleg helyen (pl. padláson, fészerben) szárítják, mert egyébként nedves helyen megpenészedik. Minél gyorsabban szárad ki a termés, annál kevésbé változik meg a színe.

A lopótök termése őszre beérik, színe sárgás barna lesz, héja megvastagodik, ekkor vágják le a termését a szárról.

Száradás után – a felhasználástól függően – lyukat vájnak rá és magjait ezen keresztül kiszedik. Ha a külső felületén foltok vannak (penész, egyéb felületi szennyeződések) azt csiszolópapírral leszedik és lemossák bórax (fehér por alakban kapható) és víz keverékével (1:3), azért, hogy megőrizzék az eredeti, természetes színét. Különböző technikával díszítik (vésés, karcolás, festés).

Szerte a világon különböző használati tárgyakat készítenek belőle, vagy formáját megtartva üvegből, kerámiából, fából készítenek dísz- és használati tárgyakat.

Calabash mint merítő-edény, korsó

Már Kínában is használták kulacsként a vándorok, kereskedők, hogy szomjukat oltsák, mivel sokáig hideg marad a víz benne.Kisebb méretű változataiban gyógyító elixírt tartottak taoista szerzetesek.

Már Kínában is használták kulacsként a vándorok, kereskedők, hogy szomjukat oltsák, mivel sokáig hideg marad a víz benne. Kisebb méretű változataiban gyógyító elixírt tartottak taoista szerzetesek.

Calabash mint kosár

A calabash nagyobb változatait kosárnak használják még ma is a világ számos országában.A calabash ugyancsak alkalmas zöldségek, gyümölcsök szállítására.

A nagyobb változatait kosárnak használják még ma is a világ számos országában. Ugyancsak alkalmas zöldségek, gyümölcsök szállítására.

Calabash mint borlopó illetve tartó

Calabash mint borlopó illetve tartóCalabash mint borlopó illetve tartóCalabash mint borlopó illetve tartóCalabash mint borlopó illetve tartó

A kiszáradt lopótököt az alakja miatt a bor felszívására használják, a calabash nyolcashoz hasonlító formája miatt inkább a bor tárolására való.

Calabash mint madáretető

Igen elterjedt a calabash madáretetőként való használata.Attól függően milyen madárnak készül a ház, vájnak rajta megfelelő méretű lyukat.

Igen elterjedt a calabash madáretetőként való használata. Attól függően milyen madárnak készül a ház, vájnak rajta megfelelő méretű lyukat.

Calabash lámpa, dísztárgyak

A calabash különleges, arányos formája sok művészt megihletett.A calabash különleges, arányos formája sok művészt megihletett.A calabash különleges, arányos formája sok művészt megihletett.

Különleges, arányos formája sok művészt megihletett. A tök méretétől függően készítenek belőle lámpát és a legkülönbözőbb tárgyakat, még karácsonyfa díszt is.

Calabash pipa

Kalebass vagy kalabass pipa, melyet sokszor Sherlock Holmes pipaként is neveznek, a lopótök szárából és fejének egy részéből készített pipa. Általában nem a szabályos formájú, hanem a különleges alakú lopótökből készül.

Kalebass vagy kalabass pipa, melyet sokszor Sherlock Holmes pipaként is neveznekKalebass vagy kalabass pipa, melyet sokszor Sherlock Holmes pipaként is neveznekKalebass vagy kalabass pipa, melyet sokszor Sherlock Holmes pipaként is neveznek

A feng shui alapjai: Calabash

[1] Calabash, flaskatök vagy korsótök »
[2] Calabash használati és dísztárgyként »

Calabash

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Calabash

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Calabash

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára