A Feng Shui alapjai: az öt elem

Amit az öt elemről tudni érdemes

Amikor a feng shuiban Qi-ről beszélünk, akkor különböző energiaminőségre gondolunk, mely látható és láthatatlan formában jelen van környezetünkben. Az öt elem – fa, tűz, föld, fém és víz - változó ciklusainak megismerése segítséget ad az elemek kapcsolatának megértéséhez. A természetben ezeket megtalálhatod eredeti formájukban (pl. tavak, erdő, talaj, ércek, tűz), de az emberi alkotás is ezeknek az elemeknek a keveréke.

A nyugati gondolkodástól idegen lehet ez az összetett, szimbolikus rendszer, ugyanis a keleti filozófia az öt elemhez – a természet megfigyelésével – különböző dolgokat rendelt, amivel leírja, hogy melyik elemnek milyen a qi karaktere és ezek az elemek milyen hatással vannak egymásra.

Például a fa qi terjeszkedő, (pl. növények) a tűz típusú qi emelkedő (gondolj a tábortűzre, kandallóra, de akár a felszálló meleg levegőre), a föld qi termékeny, növekedést segítő (magból növény lesz), a fém qi összehúzódik, a víz qi lefelé áramlik.

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia »

A Fa elem

A Fa elemA tavasz kezdetének szimbóluma, ekkor ébred a természet, bújnak ki a növények a földből, hogy magasra nőjenek. Ezért szimbolizálja a fa azt, ami zöld színű, magas, felfelé az ég felé nyúlik. Égtája a kelet. Otthonunkban a virágok, növények, magas tárgyak szimbolizálják.

A fa elemű emberek tettre készek, dinamikusak, célirányosak. Tartós sikereket érhetnek el. Türelmetlenek, indulatosak lehetnek, ha céljaik elérésében környezetük lassítja, vagy akadályozza őket.

A Tűz elem

A Tűz elemA nyarat szimbolizálja, a legmelegebb évszakot. A meleg forrása, szárító és átalakító energia. Az otthonunkban a tűzhely, kandalló, kazán, kályha szimbolizálja. Színe a piros, égtája a dél.

A tűz elemű emberek sportos alkatúak, forróvérűek, állandóan tevékenykedők, gyors gondolkozásúak. Másoktól is elvárják a maximális erőfeszítést. Ide-oda kapnak, s előfordul, hogy céljaik elérése előtt érdeklődésük kialszik, szenvedélyük másfelé viszi őket. Elégedhetik önmagukat.

A Föld elem

A Föld elemA befogadást, termékenységet, aratást szimbolizálja. Energiája nyugodt, kiegyensúlyozott, stabil. Színe a sárgásbarna, formája négyzet alakú, lapos. Égtája DNY, ÉK, középpont, évszakja a késő nyár, az átmeneti időszakok.

A föld emberek két lábbal állnak a talajon, megbízhatóak, kiszámíthatóak, gyakorlatiasak. Sokan közülük szeretnek kertészkedni, vagy hivatalokban dolgoznak. Egy adott – sokszor csak őket érdeklő - témáról szeretnek hosszan beszélgetni, előadásmódjuk néha vontatott.

A Fém elem

A Fém elemA legmarkánsabb az öt elem közül, éles, kemény, harcias, befelé forduló energia. A föld belsejében uralkodó nyomás hatására az ásványi anyagok összepréselődéséből keletkezik, melyet megolvasztva alakítanak át pénzzé, dísztárggyá, fegyverré.

Színe a fehér, szürke, ezüst és arany, formája a kerek, lekerekített. Égtája nyugat.

A fém típusú emberek gyakran görbe hátúak, pocakosak, zömök termetűek.

Gyakran választanak szociális pályát, életükben az eszményi célokat követik. Belső küzdelmet vívnak, ha ez nem sikerül.

A Víz elem

A nyugalmat, mélységet szimbolizálja, a legkisebb ellenállás irányába tart. Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet. Színe a kék és fekete, évszaka a tél, iránya észak.

A víz típusú emberek soványak, idegeskedők. Általában fázósak, hideg a kezük, lábuk és keresik a meleget. Szívesen keresnek olyan foglalkozást, ahol többet beszélhetnek, vagy a dolgok mélyére láthatnak, esetleg ahol folyadékkal foglalkoznak. Ilyen lehet például egy labor, de egy sörfőzde is.

Gyakorlat: Vizsgáld meg lakásod egy részét! Ez lehet egy szoba, vagy a szobának egy része, de bármelyik helyiség alkalmas a kísérletezésre. Nézd meg, hogy milyen elemeket látsz az adott területen (színek, formák alapján azonosítsuk be), majd változtasd meg egy-egy elem arányát!

Pl. tégy oda sok növényt, zöld, magas tárgyakat. Figyeld meg milyen a látvány és az érzés, ami kíséri. Azután vedd el a fa elemeket és tégy oda sok pirosat, gyertyát, lámpát stb. és így tovább, próbáld ki mind az öt elemet!

Tapasztalataid alapján, lehetséges, hogy valamilyen tárgyat visszateszel, vagy véglegesen új helyre kerül. Törekedj az egyensúly, a harmónia megteremtésére!

Elemek hatása és használata környezetünkben

Elemek hatása és használata környezetünkben

ElemFATŰZFÖLDFÉMVÍZ
Formamagas, hosszúkás, hengeresháromszög, hegyes, csúcsos, éleslapos, elterülő, fektetett hasábkerek, kupoláshullámos, szabálytalan
Színzöldvörösbarna, sárgafehér, szürkekék, fekete
Szám3, 492, 5, 86, 71
IrányKelet, Dél-KeletDélKözép, Dél-Nyugat, Észak-KeletNyugat, Észak-NyugatÉszak
Szimbólumnövekedés, terjeszkedés, erőszáraz, forró, aktív, magasra törőtermékeny, bőséges, táplálóéles, kemény, vezetőfolyékony, hajlékony, hideg
Évszaktavasznyárátmenet, „Indián nyár”ősztél
TrigramCsen, SzunLiKun, KenTuiCsien, Kan
Rokoni kapcsolatIdősebb fiú, legidősebb lány Középső lányAnya, Legifjabb fiúFiatalabb lány, ApaKözépső fiú
Anyagfa, papír, növények, gyümölcsállati eredetű dolgok, bőr, gyapjú, kagylók, fénykerámia, föld, agyag, beton porcelán, kristály, homokfémből készült tárgyak, ércekfolyadékok, üveg
ÁllatZöld SárkányVörös FőnixSárga SárkányFehér TigrisFekete Teknős

Az elemek közötti kapcsolat ciklusai

Az elemek közötti kapcsolat három ciklusát használja a feng shui a terek harmonizáláshoz.

A termékeny, vagy tápláló ciklus

A termékeny, vagy tápláló ciklus

A termékeny, vagy tápláló ciklus melyet a születés ciklusának is neveznek. Itt mindegyik elem segít az őt követőt növekedésében: A fa tüzelőanyagot ad, amit a tűz eléget, a tűz ad életet a földnek, a fém a földből táplálkozik, itt keletkeznek a fémek, a fém folyadékká válik, mikor megolvad, így szimbolizálja a víz qit, mely öntözi a növényeket.

Az uralkodás, vagy kontrollálás ciklusa

Az uralkodás, vagy kontrollálás ciklusa

Az uralkodás, vagy kontrollálás ciklusa melyet néha rombolónak is neveznek helytelenül. Itt minden elem kontrollálja a tőle két hellyel odébb lévőt. Tehát a tűz megolvasztja a fémet, a föld gátak közé szorítja a vizet, a fém elvágja a fát, a víz eloltja a tüzet, a fa kihasználja a földet.

Mi a haszna ennek a gyakorlatban? Gondolj arra, hogy árvíz esetén milyen fontos a homokzsákok szerepe és a két elemeknek az a kapcsolata, hogy a föld gátak közé szorítsa a vizet. A fakivágásnál, a fák metszésénél, a szobrászatnál milyen fontos, hogy a fém elvágja a fát. Az égő házakat vízzel oltják és a termékeny, öntözött talaj nélkül nincs növekedés.

Az ellenőrzés vagy csökkentés ciklusa

Az ellenőrzés vagy csökkentés ciklusa

Az ellenőrzés vagy csökkentés ciklusa, melyet gyógyító ciklusnak is neveznek. Itt az elemek fordított sorrendben követik egymást, mint a tápláló ciklusnál. Szerepük az, hogy csökkentsék a megelőző elem erejét. A tűz elégeti a fát (ettől lesz meleg a kályhában), a fa felszívja a vizet (ettől növekszik), a víz rozsdásítja a fémet, a fém megmozgatja a földet (ásó, kapa), a föld eloltja a tüzet.

Ezt a három ciklust is használjuk a klasszikus feng shui tanácsadás alkalmával az egyensúly megteremtéséhez.

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia

Feng Shui elemek az otthonodban

A bejárat és az elemek » Elemek és a hálószoba » Festmények és elemek »
Elemek harmóniája és a konyha » A nappali és az elemek » Dísztárgyak és elemek »
Ló, a tűz elemű állat » Elemek használata a fürdőszobában » Párkapcsolat javítása »

Fa elemű bejáratFa elemű fejtámlaFa elemű ágyneműFiatalos, lendületes atmoszférát teremthetsz a nappalidban az ilyen hatású függönyökkel.Ennél a konyhánál a tűz és fém elem dominál (bordó, szürke), melyek között a harmóniát valamilyen sárga színű tárggyal teremtheted meg: pl. kaspók, terítő, tányérok, poharak.

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára