Mitől lesz különleges egy ház, melyet a klasszikus Feng Shui elvei szerint terveznek?

Feng Shui esettanulmány 1.

Egy háztervezés folyamatát mutatjuk be Neked, mely a klasszikus Feng Shui elvei alapján készült. Ebből láthatod, hogy milyen sok szempontot veszünk figyelembe a tervezéskor, és milyen fontos az együttműködés Veled és az építésszel. Több szem többet lát! Az eredmény pedig egy harmonikus, jó energiájú otthon lesz.

Mit vizsgál először a klasszikus Feng Shui tanácsadó?

A telek és a telket körülvevő külső formák tanulmányozásával kezdődik a Feng Shui felmérés.

 • Mit vizsgál először a klasszikus Feng Shui tanácsadó? A telek és a telket körülvevő külső formák tanulmányozásával kezdődik a Feng Shui felmérés.Milyen külső formák veszik körül majd az épülő házad?
 • Vannak-e a házat negatívan befolyásoló építmények (pl. nagyfeszültségű transzformátor állomás, szeméttelep, szennyvízülepítő, börtön, rendőrség, kórház, bármilyen ház éles sarka, stb).
 • Van-e természetes víz a telken (patak, tó) vagy a környéken? Ha igen, akkor hol folyik, melyik oldalán a teleknek? A víz helye a Feng Shuiban nagyon fontos. Hatással van anyagi helyzetedre és egészségedre!
 • Milyen a telek formája: szabályos, vagy szabálytalan? Lejt-e valamelyik irányba? Merre van a forgalmas része? Ez Feng Shui szempontból lényeges a ház tájolása, homlokzati irányának meghatározása szempontjából.

Ezután következik a ház elhelyezése a telken és az adottságokhoz képest a legkedvezőbb homlokzati irány megválasztása. Ettől függ majd, hogy a házadban milyen energiák keletkeznek az egészség, kapcsolatok és az anyagiak szempontjából. Ezt az ún. Repülő Csillag módszerrel vizsgáljuk meg.

Klasszikus feng shui tanácsadás alapjai: A repülő csillag módszer »

Ez alapján tervezi meg a klasszikus feng shui tanácsadó hol legyen a házad bejárata, a családtagok hálói, a fürdőd, a konyhád és az egyéb helyiségek. Fontos még a tűzhely, a kandalló helyének meghatározása és a vizes helyiségek mellett a kerti medence, csobogó helyének megválasztása is.

A ház helyének és homlokzatának meghatározása

Ebben a konkrét esetben - a 24 lehetséges homlokzati variáció közül - a tervezett ház adottságainak és a családnak leginkább a DNY1 215° homlokzati irány felelt volna meg. Mivel a homlokzati iránynál pár fok eltérés is megváltoztatja a ház energiáját, ezért első lépésben azt kellett megvizsgálnunk, hogy az építészeti szakmai követelményeknek, helyi szabályozási előírásoknak és az ügyfelem által megfogalmazott igényeknek a figyelembevételével tartható-e ez a homlokzati változat. Az elkészült energia térkép szolgál pontos információval a feng shui tanácsadónak ehhez.

A ház helyének és homlokzatának meghatározása

Felelős tervező: Kocsis Elemér

Klasszikus Feng Shui tanácsadó: Jobbágy Mária

Az elkészült építészeti tervnek számos előnye volt:

 • A ház a külső természeti formákkal harmóniában van, ezek támogatják (hátul domb, a védelem szimbólumaként, elől szabad tér, ahol az energia megtelepedhet.) Ez egy fontos alapelv a klasszikus feng shuiban.
 • A prosperitás energiája bejut a házba, kiegyensúlyozott anyagiakat biztosítva lakóinak
 • A ház energiája különösen kedvező az egészség és a kapcsolatok szempontjából, mely minden családtagnak egyaránt fontos.

De látszottak a hátrányok is:

 • a központba került a fürdőszoba, melynek célszerű üresen, nyugalomban maradni. Se a mozgó víz, se a kandalló nem előnyös a ház középpontjában
 • a tanulás szempontjából kedvező energia (két iskolás van a családban) a garázs miatt nem használható
 • ezek mellett ennél a tervnél a fő problémát az jelentette, hogy az építészeti szabványok által elvárt 6 méter távolság a kerítéstől és a feng shui szempontból kedvező homlokzati irány, mint fő szempont együttes betartása (213-215°) nem volt lehetséges.

A tervnél a fő problémát az jelentette, hogy az építészeti szabványok által elvárt 6 méter távolság a kerítéstől és a feng shui szempontból kedvező homlokzati irány, mint fő szempont együttes betartása (213-215°) nem volt lehetséges. Ezért készítettünk egy olyan változatot is, ahol a garázs nem a házhoz épült, hanem külön helyezkedik el a telken.

Felelős tervező: Kocsis Elemér

Klasszikus Feng Shui tanácsadó: Jobbágy Mária

Ezért készítettünk egy olyan változatot is, ahol a garázs nem a házhoz épült, hanem külön helyezkedik el a telken, arra gondolván, hogy ha rövidebb a ház oldala, akkor a ház szabályosan elfér majd. Az új központ miatt a helyiségek energiája is kicsit módosult, ezért több egyéb változatás is szükségessé vált. Az egyik ilyen a terasz áthelyezése volt a DK-i szektorba, ahonnan egyrészt sokkal jobb kilátás nyílt a tájra, mint Keletről, másrészt az itt lakók számára energetikailag is kedvezőbb volt.

Így szabályos alakzatúvá vált a ház, a szülői háló formája is megváltozott, az ágy így jobban elhelyezhetővé vált.

Így szabályos alakzatúvá vált a ház, a szülői háló formája is megváltozott, az ágy így jobban elhelyezhetővé vált.

Felelős tervező: Kocsis Elemér

Klasszikus Feng Shui tanácsadó: Jobbágy Mária

Miután már elégedettek voltunk mindnyájan az „alkotásunkkal” következett egy mérés, ami kijózanító volt. Egyértelművé vált, hogy ezzel a homlokzati iránnyal – még a garázs nélkül is – olyan ferde lesz a ház a telken, ami nemcsak, hogy nem harmonikus, hanem építészetileg vállalhatatlan.

Ezért a ház homlokzatát DNY2 220°-ra átterveztük. Építészeti szempontból ez megfelelő volt, de Feng shui szempontból ez megváltoztatta a ház energiatérképét, mely a házon belül több funkció újragondolását igényelte.

A ház homlokzatát DNY2 220°-ra átterveztük. Építészeti szempontból ez megfelelő volt, de Feng shui szempontból ez megváltoztatta a ház energiatérképét, mely a házon belül több funkció újragondolását igényelte.

Felelős tervező: Kocsis Elemér

Klasszikus Feng Shui tanácsadó: Jobbágy Mária

Az új alaprajzon a legfőbb problémát a klasszikus feng shuiban az ún. felcserélt hegy, felcserélt víz elnevezésű energia jelenléte okozta.

A külső formák ezt a variációt ÉK-en nem támogatták, ezért néhány korrekciót javasoltam:

 • A bejáratot a család anyagi helyzete és egészsége érdekében át kellett helyezni, a DNY-i szektorból a D-i szektorba. A bejárat áthelyezése miatt a szülői háló is átalakult. A hálók helyének meghatározásánál fontos volt még az is, hogy a családtagok ágya ne csak jó helyen legyen, hanem a számukra kedvező négy irány valamelyike felé is nézzen.

 • Problémát jelentett még a kazán helye és a ház hátsó bejáratának és környékének kialakítása. A magas, élettelen fákat Észak Keleten ki kellett vágni, és helyette alacsony bokrok ültetését javasoltam a kültéri csobogó köré, DNY-ra pedig sziklakertet.

 • Javaslatot tettem ezzel párhuzamosan az egyes helyiségek berendezésére, és a színekre is. pl. négyzet alakú asztalt javasoltam a nappalival egyben lévő ebédlőbe, a DK-i szektorba a teraszra tűz és föld színeket a harmónia megteremtése érdekében. Ide kerülhet a grillsütő is a teraszra.

Az átalakítások után a ház külső formája és elosztása a környező beépítéshez, utcaképhez illeszkedő nemcsak esztétikus, hanem harmonikus és energetikailag kedvező lett a család számára.

Az átalakítások után a ház külső formája és elosztása a környező beépítéshez, utcaképhez illeszkedő nemcsak esztétikus, hanem harmonikus és energetikailag kedvező lett a család számára.

Az átalakítások után a ház külső formája és elosztása a környező beépítéshez, utcaképhez illeszkedő nemcsak esztétikus, hanem harmonikus és energetikailag kedvező lett a család számára.

Felelős tervező: Kocsis Elemér

Klasszikus Feng Shui tanácsadó: Jobbágy Mária

Hogy működhet együtt az építész és a klasszikus feng shui tanácsadó a tervezés során?

Sok téves elképzelés, irányzat és módszer terjedt el feng shui néven, ami sokakból idegenkedést váltott ki. Számos építésznek áll égnek a haja, ha a feng shuiról hall. Akik a sok kínai figura, csecse-becse elhelyezésével azonosítják a feng shuit, érthető módon tartják magukat távol nemcsak az elmélet megismerésétől, hanem annak a gondolatától is, hogy számoljanak vele. Ezért nem is gondolnak arra, hogy milyen sokat segíthet egy új épület funkcióinak, elrendezésének megtervezésénél a klasszikus feng shui. Ráadásul hatása nem ér véget a ház felépítésével. Eredménye egy funkcionálisan és energetikailag harmonikus otthon lesz, ahol a család kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhet.

Ezért különösen nagy öröm, amikor a klasszikus feng shui tanácsadó nyitott szemléletű , együttműködésre, együttgondolkodásra fogékony megbízóval és építésszel találkozik. Egy érdekes társasjáték lesz a háztervezés, aminek folyamatát és eredményét ismerhetted meg az esettanulmányból.

Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk Veled is!

Jobbágy Mária
klasszikus feng shui tanácsadó
Kocsis Elemér
felelős tervező
jobbagy.maria@sikeres-fengshui.hu »keneseterv@gmail.com »
Mobil: +36/20-9120-937Mobil: +36/30-2047-008

Feng Shui esettanulmány

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Feng Shui esettanulmány

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Feng Shui esettanulmány

Feng Shui esettanulmányok

Mitől lesz különleges egy ház? » Mielőtt irodát bérelsz, vagy vásárolsz… »
Megváltozik az életed, ha… »

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára