Feng Shui az irodában és az üzleti életben

Dr. Jes T. Y. Lim

Könyvismertető

Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui az irodában és az üzleti életbenA feng shui a feng (szél) és a shui (víz) kínai írásjelek összetételéből áll. Magát a fogalmat régi taoista mesterek alkották, akik a hegyekben vándorolván a halhatatlanság keresésének szentelték életüket. A hosszú élet feltételei után nyomozva a szél, a víz és a környezet emberre gyakorolt hatásait tanulmányozták.

A szél fogalma a levegő, a tér és a fény minden fajtáját és minőségét, így az asztrológiát valamint a planétamozgásokat is magában foglalja. A víz fogalma a mozgásban lévő vizeket, a tavakat és tengereket, hegyképződményeket, építményeket jelenti, összefoglalva, azt, ami a Földön található.

A feng shui tudományát a kínai császári udvar a kezdetektől fogva támogatta, mivel különösen fontos volt számára, hogy kikutassa, hogyan hat az időjárás és a környezet harcban lévő katonáira. Ötezer év alatt a feng shui a lakóhely kialakítása és a munka tapasztalatilag megalapozott tudományává fejlődött. A feng shui egymilliárd-háromszázmillió kínai, japán, koreai és európai ember gyakorlati alapokra épített szilárd tudása, amely tehát bizonyítja, hogy a feng shui olyan valóságos tényezők objektív tudománya, amelyek Önt is befolyásolják.

Miben támogat a feng shui?

Az életben csak azokban a feladatokban érünk el nagy eredményeket - és eleve azokban engedjük meg magunknak a gyors sikert -, amelyeket szellemileg, lelkileg-érzelmileg és fizikailag teljesen elkötelezve végzünk el. A feng shui is ezt az alapelvet követi. Minél többet foglalkozunk egy dologgal, minél többet fáradozunk érte, annál gyorsabban és jobban működik az. Még ha nem is hiszünk a feng shui-ban, akkor is befolyásolnak a természeti jelenségek és a környezeti feltételek.

Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui és az egészségA Feng Shui és az egészség című első könyvemben már részletesen kifejtettem a feng shui gyakorlatának lényegét és alapelveit, amelyek azon a tényen alapszanak, hogy a szabadban az élet lényegét alkotó qi (közelítő kiejtése: csi - az élet alapvető energiája) valamint az oxigén nagy mennyiségben áll rendelkezésünkre (a qi-ről többet olvashat a második fejezetben). Mihelyt épületeket emelünk, ennek az életadó energiának és az oxigénnek a 70-80 százalékát elveszítjük, mert a tető és a falak leblokkolják a qi áramlását, mivel az energia nem áramolhat szabadon közéjük. Ha az üzleti épületeket és a hivatalokat a feng shui alapelvei szerint alakítjuk ki, akkor az emberek is jobban érzik magukat, ezenkívül nagyobb forgalmat és növekvő hasznot figyelhetünk meg. A bevásárlóközpontokban lévő üzletek is sikeresebbek lesznek, ha a feng shui alapelvei szerint rendezzük át őket - ezt sok példával bizonyíthatnánk.

A feng shui olyan módszereket kínál, amelyek segítségével több qi-t és oxigént vezethetünk az irodákba és ezáltal javíthatunk a levegő minőségén. Ez számos előnnyel jár:

 • Növekszik életerőnk, ezzel együtt megőrizzük, sőt növeljük teljesítőképességünket.
 • Sokkal harmonikusabbak leszünk munkahelyünkön, ami azt jelenti, hogy nem vagyunk feszültek, ennek jótékony következményeként jobban hallgatunk megérzéseinkre a döntések során.
 • Érzelmeink stabil egyensúlyi helyzetbe kerülnek, azaz boldogabbnak érezzük magunkat, és elégedetten tekintünk életünkre.
 • Kapcsolataink kiegyensúlyozottabbá válnak kollégáinkkal, ügyfeleinkkel és családtagjainkkal.
 • Egyrészt biztos anyagi háttérrel fogunk rendelkezni, másrészt életünk teljességben és bőségben való gyarapodásának leszünk tanúi.
 • Egészséges és hosszú életet élhetünk.

Milliók alkalmazzák megérzés alapján a feng shui módszereit

Több mint húsz országban legalább kétszáz olyan telket és üzleti épületet látogattam meg, amely multimilliomosok kezében volt. Ezek az emberek ráérzésből az átlagosnál jobb, energiával gazdagon átjárt és feng shui-s szemmel nézve is kedvező székhelyet választottak maguknak, hogy ott építsék fel lakhelyüket ill. üzleti épületüket. Gyakran feltettem nekik a kérdést, miért választották éppen ezt és nem egy másik székhelyet. A válasz szinte mindig ugyanaz volt: „itt jól érzem magam” vagy „a hasamra ütve döntöttem”. Tapasztalataim azt mutatják, hogy különböző kedvező tényezők járulnak a székhely elhelyezkedése szempontjából ahhoz, hogy valakiből milliomos vagy multimilliomos váljék. A következő szempontok merülnek föl minduntalan:

 1. A gazdag emberek házai gyakran egy tó, öböl vagy olyan vidék közelében találhatók, ahol bőven van friss víz.
 2. A víz mellett elhelyezkedő, de magasabban fekvő területek védve vannak az áradástól és nagy a valószínűsége, hogy kiterjedt zöld mezők vannak a közelükben.
 3. Különösen az épület előtt található sok zöld a szabadban.
 4. A belső tereket világosra és barátságosra alakították.
 5. A kiválasztott terület környezete, a táj erőteljes, életteli energiával rendelkezik és alacsony a bűnözés mértéke.

Az üzleti élet agyafúrtságot követel

Feng Shui szerencse szimbólumAz üzleti élet valójában az idegek harca, ahol az embernek több fronton kell csatát vívnia. Ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásunk, sok különböző képességet kell elsajátítanunk. Ez sokkal bonyolultabbá teszi az üzletvezetést egy háború megvívásánál, mert ez utóbbit akkor tekintjük sikeresnek, ha kis veszteség mellett a kiadások is alacsonyak maradnak. Ennek az felel meg, hogy a sikeres vállalkozás csak néhány, a szakterületen magasan képzett munkatársat foglalkoztat, és a kiadásokat oly alacsonyan tartja, amennyire csak tudja, hogy nyereséges legyen.

Az üzleti „háborút” máshogy vívják az európaiak, máshogy az ázsiaiak, mivel különböznek problémamegoldó modelljeik. Míg az európaiak inkább az agresszív kardcsörtetéshez vonzódnak, addig az ázsiaiak kifinomult taoista stratégiát követnek. Az ázsiaiak általában az adás-vétel kölcsönössége alapján tárgyalnak, jóllehet ez a megengedő álláspont gyakran késleltetheti a terv megvalósítását. Az európaiak ezt a beállítódást tévesen döntési képtelenségnek tartják.

A problémamegoldásnak ezt a két magatartását a nyugati boksz és a kínai taichi (árnyékküzdelem) ellentétén illusztrálhatjuk. A bokszban az ellenfelek minden erejüket bevetik, hogy egymást kiüssék, és ebbéli törekvésükben sok energiát veszítenek, gyakran mindkét fél megsérül. A taichi-harcos lágy mozdulatokkal, az ellenfél erejét felhasználva törekszik a győzelemre. Akkor lát lehetőséget az ellenfél legyőzésére, ha a leggyengébb helyzetében támadhatja. Bármikor, ha egy bokszoló és egy tapasztalt taichi-harcos küzdelmére kerül sor, én az utóbbira fogadok. A testi fölény nem játszik semmilyen szerepet, mert akár férfi, akár hölgy a küzdő, a taichi-t alkalmazva minden esetben nagyobb esélye van a győzelemre.

Mind a taichi, mind a feng shui taoista gyakorlat, amely a természet törvényeit követi a lágy, éltető, az öt érzékszervvel nem tapasztalható finomenergia felhasználásával. A taoista beállítódás célja az, hogy a kellemetlenségeken és az akadályokon sikeresen jussunk túl. Ugyanezek a törvények érvényesek a vállalkozásoknál is: minél kevesebb fáradsággal és költséggel jár, annál jövedelmezőbb. Azok a kínaiak, japánok és koreaiak, akik a taoizmus mellett kötelezték el magukat, teljesen tudatosan intézik az ügyeiket ezen a nem agresszív módon. Ez a szelíd módszer a következő stratégiákat tartalmazza:

Az ázsiaiak, különösen a kínaiak, azért olyan sikeresek, mert felhasználják ezeket a módszereket. A tizenötmillió külföldön élő kínai, ugyancsak sikeresnek mondható vállalkozó. Az ázsiai országokban élő kínaiak tekintélyes része vesz részt a gazdasági életben. Az ázsiai sárkány-, vagy ahogy Kínában szokás nevezni őket, tigris-államokban, Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában élő kínaiak olyan sikeresek, hogy az európaiak gyakran kérdezik csodálkozva: hogy lehetséges ez? A választ már megadtuk: a fenti nyolc szelíd módszert alkalmazzák, és kultúrájuk szerves részeként köreikben mindennapos a feng shui használata. Sőt, ha olykor időleges gazdasági válság sújtja is őket, a feng shui segítségével hamar kilábalnak a nehéz helyzetből.

Az üzleti feng shui részterületei

Az üzleti feng shui tudományát a következőképpen határozhatjuk meg: az egészséges, harmonikus és energiában gazdag munkaterek, berendezések és szimbólumok kiválasztása és helyes elrendezése, amelyek a siker és a csúcsteljesítmény elérése végett eszményi összhangot teremtenek közelebbi és távolabbi környezetünkben.

Mindazonáltal a feng shui több nagyobb részterületet ölel fel, amelyeket úgy is körülírhatunk mint „téralakítás”, „geobiológia” és „környezetkutatás”.

 1. Az épület arculatának harmonikus kialakítása azért, hogy könnyebben tudjuk eladni vagy bérbe adni.
 2. A ház és a lakás egészségesebb életet és munkát szolgáló kialakítása és berendezése.
 3. Olyan hivatal létrehozása, amely elősegíti azt, hogy hatékonyan, a teljesítmény növelésével tudjunk dolgozni.
 4. A munkahelyet tegyük olyanná, hogy az életet adó qi és oxigén bőven és szabadon áramoljon benne - ez növeli a termelékenységet.
 5. A nem kifizetődő vállalkozások pénzügyeinek rendezése az alkalmazott feng shui segítségével.
 6. Épületbiológia (pl. A károsanyag-szennyeződés ellenőrzése).
 7. Radiesztézia - a Föld pozitív energiáinak vizsgálata, amelynek segítségével a negatívakat elkerülhetjük, és így megelőzhetjük a munkahelyen és a lakásban fellépő egészségügyi problémákat.
 8. A talaj erővonalainak felkutatása és használata.
 9. Az egészség megőrzése a megelőzés módszerével, amelynek következménye többek között a vezetői erély megőrzése.
 10. A feng shui, mint a „beteg” épületek egészségének orvosa.
 11. A belső terek vizsgálata.
 12. A külső környezet vizsgálata.
 13. A legkedvezőbb munkafolyamat kialakítása azért, hogy a költségeket le tudjuk faragni.
 14. Hatékony logó tervezése.
 15. A természet törvényeivel összhangban lévő parkok és természetvédelmi területek létesítése.
 16. A város arculatának megtervezése a növekedés és az üzleti siker érdekében.
 17. A város qi-vel és oxigénnel való feltöltéséhez és megfiatalításához szükséges intézkedések hozatala.
 18. Erőterek kialakítása.
 19. Kő-, víz- és zen-kertek létesítése.
 20. Szökőkutak és vízesések létesítése.
 21. Geopunktúra - a negatív és mérgező föld feletti és alatti energiák semlegesítése.

E sok szempont láttán nyilvánvaló, mennyire összetett az üzleti feng shui. Nem egyszerűen csak a bútorok odábbtologatásáról vagy a tér átalakításáról van szó, hanem a táj, az épület, az emberek és mindezek kölcsönhatásának mélyreható vizsgálatáról. A feng shui szépsége ennek a számos tényezőnek az összehangolásában áll. Az egész szerkezetének előnyös elemeit kell erősítenünk és a problémákat felismernünk, csak ezután következhet a megfelelő segédeszköz kiválasztása.

A modern üzleti feng shui-ba integráltuk a geobiológia és az épületbiológia szempontjait is. Egy olyan feng shui-művelet, amellyel kiszámítjuk egy adott személy számára a legkedvezőbb munkaterület égtáját, nem fogja meghozni a kívánt hatást, ha az illető továbbra is ki van téve egészségre ártalmas anyagok és elektromágneses sugárzás károsító hatásának vagy olyan zavaró földsugárzásnak, mint amilyet egy vízér jelent. A jótékony finomenergiák csak akkor fejthetik ki támogató hatásukat, ha figyelembe veszünk bizonyos fontossági sorrendet.

Remélem, hogy ezzel a könyvvel sikerül olyan új szempontokat nyújtanom, amelyek felől tekintve máshogyan láthatja a kedves Olvasó cégét ill. vállalkozását. Nem csak a személyes teljesítmény és erőbedobás számít, hanem annak az egésznek a szerkezete, amelyben dolgozik, egyszóval: a környezete. Azt az épületet, amelyben dolgozik, „második otthonának” tekinthetjük, és lényegesen hat életére és eredményességére. A könyv során számos támpontot kaphat azt illetően, hogy miért érzi magát különösen jól vagy rosszul például hivatala helyiségeiben. Talán már régóta szeretné áthelyezni íróasztalát, vagy áttervezni a cég emblémáját. Az olyan kérdések is újfajta megvilágításba kerülnek a térbeliség szempontjából, mint hogy „miért sikerült vagy nem sikerült ez az előadás vagy bemutatkozó beszélgetés”. Ha aztán feng shui-val pallérozott tekintettel veszi szemügyre üzletének bejáratát vagy más épületek elhelyezkedését és kialakítását, felfedezheti azokat a szerkezeteket, amelyek erősíthetik vagy gyengíthetik Önt. Végül, de nem utolsó sorban az üzleti feng shui betekintést enged az ázsiai gondolkodásba és cselekvésbe, amely segítheti abban, hogy pontosabban megértse üzleti partnerét, és ez versenyképességének javulásához vezet.

Feng Shui az irodában és az üzleti életben című könyve megvásárolható »

Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui az irodában és az üzleti életben - könyvismertető

Dr. Jes T. Y. Lim

Dr. Jes T. Y. LimDr. Jes T. Y. Lim a hatvanas években vállalkozási tanácsadónak tanult Nagy-Britanniában és Malajziában. Olyan multinacionális vállalkozói csoportok ausztrálázsiai leányvállalatait vezette és irányította, mint a Sime Darby, Inchape és a Fletcher Challange Group. Tapasztalatait főként a vállalat-finanszírozás, a veszteséges vállalatok újraszervezésének területén szerezte, ahol főként a feng shui módszereire támaszkodott. Dr. Lim kínai, hongkongi, malajziai, Srí Lanka-i és ausztráliai oktatóknál tanulta ki a feng shui, a radiesztézia, a geobiológia és a természetgyógyászat mesterségét. Tagja volt a British Institute of Managementnek, a brit Chartered Institute of Marketingnek és az Organisation and Methods Institute-nak. Dr. Lim pszichológiából és hipnoterápiából szerzett diplomát Új-Zélandon, természetgyógyászatból Ausztráliában, és Master fokozattal végezte el az International Business Administration tanulmányait az Egyesült Államokban, ezenkívül az akupunktúra doktora is, amelyet Srí Lankán és Kínában tanult ki. Dr. Lim az alapítója, elnöke és dékánja a Qi-Mag International Feng Shui & Geobiology Institute-nak, amely tizenöt országban tart tanfolyamokat az alapoktól a mesteri szintig.

Dr. Jes T. Y. Lim könyvei

FENG SHUI ÉS AZ EGÉSZSÉG

DR. LIM, JES T. Y.

DR. LIM, JES T. Y.: FENG SHUI ÉS AZ EGÉSZSÉGMi a feng shui? Hogyan kapcsolódik az egészséghez? Javíthat-e közérzetünkön, életünkön? Dr. Jes T. Y. Lim ötvözte az orvoslásról, a nyugati radiesztéziáról és a feng shuiról szerzett ismereteit, hogy ebben a mértékadó munkában lépésről-lépésre megmutassa hogyan alakíthatunk ki energiában gazdag környezetet magunk és családunk részére.

Dr. Jes T. Y. Lim: Ezt a könyvet azoknak ajánlom – taoista mestereknek és tudósoknak – kik óriási áldozatok, akár életük árán is hozzájárultak a feng shui iránti figyelem felkeltéséhez és állandósításához, miközben szilárd meggyőződéssel gyakorolták az emberiség javára az elmúlt 6000 évben. Továbbá azoknak, akik bátran gyakorolták a feng shuit akkor is, amikor kigúnyolták és kinevették őket, különösen az európai országokban, ahol a feng shuit kezdetben babonának vagy fekete mágiás gyakorlatnak tekintették.

Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui az irodában és az üzleti életben - könyvismertető

FENG SHUI ÉS KERT
A TAOIZMUS ÉS A ZEN A KERTMŰVELÉSBEN

DR. LIM, JES T. Y.

DR. LIM, JES T. Y.: FENG SHUI ÉS A KERTDr. Jes T. Y. Lim: A távol-keleti kertépítés olyan elmélyült, mégis egyszerű alapelvekkel szolgál, amelyek segítségével szívvel-lélekkel belevethetjük magunkat az érzékeket gyönyörködtető és üdítő légkörű kert megteremtésébe. Szinte az egész világot beutaztam feng shui és energetikai szakértőként, és szomorúan kellett tapasztalnom, hogy elveszett az a fő cél, amiért az épületeket, illetve a kerteket építjük - tudniillik, hogy olyan energiával és élettel teli helyet hozzunk létre, ahol feltöltődünk és visszanyerjük életkedvünket. A modern kertek gyakorta természetellenesnek, mozdulatlannak és halottnak hatnak; a legtöbb esetben lélektelenek, mert hiányzik belőlük a szív. Pedig a kert feladata, hogy hidat alkosson a külvilág és a lakhelyünk között. A könyvemben bemutatott ázsiai kertkialakítási és feng shui alapelveket bármelyik kertben alkalmazhatjuk típustól és nagyságtól függetlenül, legyen az egy virágos láda az ablakunkban vagy egy park. Különös hangsúlyt helyeztem a kövek kiválasztására és elhelyezésére, ahogy azt a taoisták és a zen követői alkalmazták. Kívánom, hogy kertkölteményeink szabadon szárnyaló szívvel ajándékozzanak meg mindannyiunkat, hogy az életünk és környezetünk minden zugába kiáradó öröm és szeretet forrásává váljanak!

Sikeres Feng Shui könyvespolc

FENG SHUI AZ IRODÁBAN ÉS AZ ÜZLETI ÉLETBEN

DR. JES T. Y. LIM

DR. JES T. Y. LIM: FENG SHUI AZ IRODÁBAN ÉS AZ ÜZLETI ÉLETBENProf. Dr. Jes T. Y. Lim: Csaknem harminc éve működöm feng shui tanácsadóként a vállalkozói szférában; ennyi tapasztalattal a hátam mögött kijelenthetem: a nem jövedelmező cégek nehézségeinek több mint 80 %-át a feng shuival megmagyarázható problémák okozzák. Az üzleti feng shui elveinek ismeretében ezekben az esetekben meg lehet akadályozni a cégek tönkremenetelét. E könyvben az üzleti feng shui gyakorlati művelésének különböző szempontjait és irányelveit igyekszem érthetően felvázolni. A kedves Olvasó ezáltal elkerülheti a hibákat és adott esetben orvosolhatja a bajt, amelyek miatt szembekerülhetett munkatársaival. Még abban az esetben is, ha elbizonytalanodna, mert üzlete nem megy olyan jól, mint ahogy mehetne, az üzleti feng shui kínálta kiváló ötletek kimozdítják az energiát pangó helyzetéből, és a kívánt folyásirányba terelik.

Dr. Jes T. Y. Lim: Feng Shui az irodában és az üzleti életben - könyvismertető

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára