Feng Shui siker megoldások: A konyha

Otthonod gyomra a konyha

Az ősi Kínában úgy gondolták, hogy a konyha és a tűzhely kedvező elhelyezésével kedvükbe járnak a „konyha istenének”.A régi Kínában sem volt egyszerű élelemhez jutni, ezért a konyha funkciója a létfenntartás volt. Az ősi Kínában úgy gondolták, hogy a konyha és a tűzhely kedvező elhelyezésével kedvükbe járnak a „konyha istenének”. A másik szempont az volt, hogy a veszélyes helyiségeket – csúszós padló, éles kések – biztonságossá tegyék.

A konyha a felső társadalmi rétegek kiváltsága volt

Magyarországon sokáig csak a felső társadalmi rétegek ételeit készítették a lakótértől elkülönített, speciálisan kialakított és berendezett helyiségben. A külső fűtésű, kályhás, tiszta levegőjű lakószoba elterjedésével vált népszerűvé a külön főző, sütő helyiség, mely több helyen egyúttal a lakások előtereként is szolgált. Részben ez magyarázza, hogy nem jelölték külön szóval, hanem pitvarnak, szenes háznak, tüzes háznak nevezték.

A tűzhely köré épült a konyha

A konyhának számos, sokszor tájanként is elkülönült változata alakult ki a bennük elhelyezett tűzhelyek beépítése szerint: pl. füstös konyha, szabad, vagy nyitott konyha. A XIX. század utolsó harmadától terjedtek el a zárt levegőjű konyhák, melyek nappali tartózkodásra, téli munkahely számára is alkalmasak voltak. Helyenként innen fűtötték a szobákat is.

A füstös konyha kémény nélkül épített főző-, sütő- és fűtőhelyiség volt, amelyből a füst csak az ajtón vagy a falba vágott kisméretű nyíláson, esetleg a mennyezetbe vágott füstlyukon keresztül távozott. A füstös konyha használata eredetileg az ún. középmagyar háztípushoz kapcsolódott. A füstös konyha magába foglalta a lakóház sütőkemencéjét, amelyet szárításra, főzésre is használhattak, de helyet adott az ételkészítés, vízmelegítés nyílt tűzhelyeinek is.

A füstös konyha magába foglalta a lakóház sütőkemencéjét, amelyet szárításra, főzésre is használhattak.A füstös konyha helyet adott az ételkészítés, vízmelegítés nyílt tűzhelyeinek is.

A konyha szerepe napjainkban

A mai konyha kialakítása főleg a városokban sokat változott. Amíg a 60-as években a lakások nagy része szoba-konyhás volt, a közös családi étkezések, beszélgetések, együttlét színtere a konyha volt, a szobát alvásra használták. A megváltozott életvitel is hozzájárult ahhoz, hogy ma a konyhák általában külön helyiségben vannak, vagy a nappalival azonos légtérben. A külön helyiségben lévő konyhák – különösen a lakótelepeken – általában kicsik, csak főzésre szolgálnak, étkezésre általában kényelmetlenek. A másik baj velük, hogy amíg a háziasszony az ételt készíti, kimarad a családtagokkal és a vendégekkel folytatott beszélgetésből. Ez az igény is hozzájárulhatott az „amerikai konyhák” népszerűségéhez, ahol a nappali és a konyha azonos légtérben kapott helyet.

Feng Shui konyha: rend és rendezettség, harmónia.

A konyhák méretének megváltozására az életvitel változása is hatással lehetett, hiszen a munkahelyi elfoglaltság miatt az otthoni főzés sok családnál csak a hétvégére korlátozódik, egyre többen veszik igénybe a gyorsétkezést. A táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának felismerése miatt viszont megújulni és változni látszanak étkezési szokásaink Mivel az ételeket a konyhában készítjük el, ezért a konyha továbbra is az egészség, jólét szimbóluma marad nemcsak a feng shui szerint.

A mai konyha: sok helyen kisebbek lettek a terek. A konyha továbbra is az egészség, jólét szimbóluma marad nemcsak a feng shui szerint.

A lakberendező szemével

Az egyterű fengshui konyha megoldásoknál kiemelt szerepet kap a design kérdése, hiszen nemegyszer a nappali szerves részét képezi az amerikai konyha. Ilyen esetben kerüljük a szokványos „konyhás” megoldásokat, pl. a 10 x 10-es csempét, vagy a hagyományos bemart frontokat. A letisztult formavilág, a fényes és üveg felületek emelik a helyiség eleganciáját. A szobaszerű hatást fokozza, ha a nappali burkolatát, akár parkettáját befuttatjuk a konyhába is. Az egyterűség ellenére fontos, hogy konyhánk vizuálisan mindenképpen elkülönüljön a nappalitól. Ez megoldható a térbe fordított reggeliző pulttal, de akár az álmennyezet is kaphat térhatároló funkciót.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

Feng Shui konyha

Tartsd tisztán a konyhád!

A Feng Shui konyha esetén is igaz a szabály: Tartsd tisztán a konyhád! Rakd el az edényeket, ne hagyd ott a mosatlant, javítasd meg a hibás készülékeket, legyen elegendő fény, szellőztess rendszeresen! Ezek alapvető higiéniai követelmények. Nem jó, ha ott büdösödik a mosatlan, szanaszét hever a szemét, ragad minden nemcsak esztétikai, hanem higiéniai okokból sem.

Feng Shui konyha: rend és rendezettség.Feng Shui konyha: rend és rendezettség.

A lakberendező szemével

Amennyiben konyhánkat valóban napi szinten használjuk, és nagy háztartást vezetünk, úgy már a tervezési szakaszban érdemes számolni főzési szokásainkkal. Óhatatlan, hogy a mosatlan rövidebb időre elől maradjon, ezért a mosogatót mindenképpen kívül kell helyeznünk a figyelem középpontjából. Egy térhatároló parapet fal, vagy reggeliző pult megoldhatja a problémánkat, de akár egy redőnyös szekrényben el is elrejthetjük a mosogatót. A rendezetlenség ellen a zárt tömör ajtó frontos megoldások a legjobbak. Különösen akkor érdemes ilyen konyhát választanunk, ha a főzés színtere egy helyiségen osztozik a nappalival.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

Válaszd meg jól konyhád helyét és a tűzhelyed irányát! Egészségesebb és kiegyensúlyozottabb leszel!

A konyhád lakáshoz viszonyított helye nagyon lényeges, mert ettől függ, hogy milyen az itt lévő energia minősége: alapvetően kedvező, vagy kedvezőtlen családod számára.

Így készül el a Repülő Csillag térkép »

Két elem (tűz, víz) együttes jelenléte gazdagságot, harmóniát hozhat családod életében, de ugyanez kedvezőtlen helyen balesetet, viszályt, szegénységet eredményezhet. (Tűzhelyed a tűz elemet, míg a mosogató a víz elemet képviseli. Attól függően, hogy mennyit használod fejti ki hatását.)

Előnyös, ha a tűzhelyed a személyes energiaszámod (gua szám) szerinti kedvező irányok valamelyike felé néz. Ezt a gua kalkulátorunk segítségével egyszerű megtudod. Csak egy kattintás! Ha a házastársaddal nem egyezik meg a kedvező irányod, akkor választási lehetőséged van: a bejárat nézzen az ő, míg a tűzhely „szája” a Te kedvező irányod valamelyike felé.

A Feng shui alapjai: gua szám »

A tűzhely „szájának” valamelyik kedvező irányunk felé kell néznie.

Csökkentsd a konfliktusok lehetőségét: a tűzhely és a mosogató ne kerüljön közvetlenül egymás mellé, vagy egymással szembe!

A mosogató a víz energiát képviseli, míg a tűzhely tűz energiát. E kettő egymással ellentétben áll: Törekedj az elemek harmóniájára! », ezért diszharmóniát okozhat életedben. Mivel a főzéshez ennek a két elemnek együttesen kell jelen lennie a konyhában, ezért konfliktus nélkül úgy oldhatod meg ezt a helyzetet, ha a tűzhelyet és a mosogatót egymástól legalább 1-2 méter távolságban helyezed el. A mosogatógép, mivel zárt rendszerű nem jelent problémát. Ha a konyhád olyan kialakítású, ahol mosogató a tűzhely mellett áll, helyezz közéjük a pultra valamilyen zöld színű tárgyat, hogy a fa, a tűz és a víz energiája egyensúlyba kerüljön egymással.

Ne kerüljön a tűzhely és a mosogató közvetlenül egymás mellé, vagy egymással szemben. A mosogató víz energiát képvisel, míg a tűzhely tűz energiát, harmonikus elrendezésben legyenek egymástól 1-2 méter távolságra.

A lakberendező szemével

Ergonómiai és biztonsági szempontból is kifejezetten hátrányos a mosogatót a tűzhely közvetlen közelében elhelyezni. A tűzhely mindkét oldalán min. 30-30 cm rakodó hely szükséges a biztonságos használathoz. Amennyiben a főzőlap alá kerül a sütő, úgy a sarokba semmiképpen sem kerülhet az egység. A kiáramló forró levegő előbb-utóbb tönkreteszi a szomszédos ajtó frontot és balesetveszélyes is ez a megoldás.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

Figyelj a „mérgező nyilakra” a konyhádban is!

  • Az ún. mérgező nyilak (Sha qi) azok a tárgyak környezetünkben, melyek alakjukkal, formájukkal, elhelyezkedésükkel balszerencsét, anyagi és egészségi károkat okozhatnak épületen kívül és belül.

  • Figyelj arra, hogy mit látsz konyhád ablakából! Ha szép virágokat, akkor munka közben vidámabb leszel. Ha egy folyosóra, vagy sötét udvarra néz a konyhaablakod, akkor használj színes függönyt, amivel eltakarhatod. Ha kevés a természetes fény mesterséges megvilágítással javíthatsz a helyzeten.

  • Az oszlopok, gerendák is mérgező nyilak, negatív hatást generálnak, különösen, ha olyan helyen vannak, ahol sokat tartózkodsz.

    Az oszlopok, gerendák is mérgező nyilak, negatív hatást generálnak, különösen, ha olyan helyen vannak, ahol sokat tartózkodsz.

  • A kiugró sarkok éleit pl. futónövényekkel fedheted el. Mérgező nyílnak számít az asztal, polc, szekrény éles sarka is. Ügyelj arra, hogy ezek ne nézzenek rád munka közben a konyhában!

  • A konyha „veszélyes üzem”, hiszen a sok kés, elektromos eszköz, amit használsz balesetet okozhat.

Mérgező nyilak »

Törekedj az elemek harmóniájára!

A feng shui a harmóniára, az egyensúly megteremtésére törekszik. Ezt tartsd szem előtt! Semmiből nem jó a túl sok. A világosabb árnyalatok megnyugtatóbbá, pihentetőbbé teszik a konyha légkörét.

A feng shui a harmóniára, az egyensúly megteremtésére törekszik. Ezt tartsd szem előtt! Semmiből nem jó a túl sok.

Ebben a kék színű konyhában például túlsúlyban van a víz elem, ami hideg hatást kelt. Ilyen nagy mennyiségben a víz „kiolthatja a tüzet”, mely kedvezőtlen hatással lehet a családi kapcsolatokra.

Ebben a kék színű konyhában például túlsúlyban van a víz elem, ami hideg hatást kelt.

Ennél a konyhánál a tűz és fém elem dominál (bordó, szürke), melyek között a harmóniát valamilyen sárga színű tárggyal teremtheted meg: pl. kaspók, terítő, tányérok, poharak.

Ennél a konyhánál a tűz és fém elem dominál (bordó, szürke), melyek között a harmóniát valamilyen sárga színű tárggyal teremtheted meg: pl. kaspók, terítő, tányérok, poharak.

Feng Shui és az elemek »

Feng Shui siker megoldások: A konyha

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Feng Shui lakberendezés tréning »

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Harmónikus otthon: Feng Shui siker megoldások

Bejárat » Dolgozószoba » Előszoba » Étkező » Festmények » Fürdőszoba »

Gyerekszoba » Hálószoba » Kert » Konyha » Nappali szoba » Szimbólumok » Víz »

Feng Shui siker megoldások: A konyha

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára