Feng Shui siker megoldások:
A többfunkciós nappali

Találkozási pont,
ahol együtt pihenhet és töltődhet fel a család

A többfunkciós nappaliA nappali olyan „találkozási pont” egy lakásban, ahol a családtagok többen is együtt lehetnek egy időben: pihenhetnek, tévéznek, beszélgetnek. A lakás és a család nagyságától függően előfordul, hogy alkalmanként itt is dolgoznak, vagy tanulnak, a gyerekekkel játszanak, vagy délután lepihennek, esetleg itt is étkeznek. Akár azonos időben egyszerre többen és különböző dolgokkal foglalkoznak. A nappali a helyszíne általában a vendégek fogadásának is. Tehát a nappalinak egyszerre többféle igényt kell szolgálnia: aktív és csendes tevékenységet, pihenést és munkát, egyéni és csoportos együttlétet.

Szerencsés esetben, ha nappalid nagyobb méretű, térelválasztással kijelölheted a különböző funkciójú tereket, melyeket szükség esetén – ha többen vagytok - összekapcsolhatsz. Ha kisebb tér áll rendelkezésedre, akkor több kreativitásra lesz szükséged: többfunkciós bútorokra, jól megtervezett tároló helyekre.

Hol helyezkedjen el és milyen legyen a nappali?

A napsütés miatt a déli szobákat jelölik ki általában nappalinak, ami pár fokkal melegebb a többinél, szép világos, innen nyílik az erkély vagy a terasz.

A napsütés miatt a déli szobákat jelölik ki általában nappalinak, ami pár fokkal melegebb a többinél, szép világos, innen nyílik az erkély vagy a terasz.

A házak esetében kertkapcsolat is van, így a nappali két irányból is megközelíthető. Általában az előszobából nyílik és a konyhához is valamilyen módon kapcsolódik.

A nappalid lehetőleg legyen szellős, levegős elrendezésű, kerüld a zsúfoltságot! Ha kisebb is a helyed, világos színekkel a tágasság érzetét keltheted.

A nappalid lehetőleg legyen szellős, levegős elrendezésű, kerüld a zsúfoltságot! Ha kisebb is a helyed, világos színekkel a tágasság érzetét keltheted.

A lakberendező szemével

A nappali tágasságát, szellősségét nagymértékben meghatározza, a megfelelő ülőgarnitúra kiválasztása. Sajnos még sokan ragaszkodnak a klasszikus – 3+2+1 – megoldáshoz, amely hatalmas helyigényű és rendkívül statikus állapotot tükröz. Amennyiben nem vesszük figyelembe az ergonómiai szabályokat, és nem hagyunk elegendő közlekedő sávot a bútorok között, úgy könnyen lehet, hogy nappali helyett bútor raktárat alakítunk ki magunknak. A mai kor életérzését és igényeit jobban tükrözik a rugalmasan alakítható kanapé változatok, amelyek hátulról is esztétikusan mutatnak.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

A berendezésnél ügyelj arra, hogy a közlekedési útvonalakat úgy alakítsd ki, hogy a Qi, vagyis az „éltető energia” a nappali minden szegletébe eljusson.

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia »

A sötét, nyirkos, bútorokkal zsúfolt nappali búskomorrá tesz. Ilyen helyen nehéz feltöltődni, piheni. Ha nem elég világos a nappalid fényekkel, vidám színekkel segíthetsz a kedvező hatás elérésében.

A sötét, nyirkos, bútorokkal zsúfolt nappali búskomorrá tesz. Ilyen helyen nehéz feltöltődni, piheni.Ha nem elég világos a nappalid fényekkel, vidám színekkel segíthetsz a kedvező hatás elérésében.

Feng Shui siker megoldások: A nappali

Figyelj a „mérgező nyilakra” a nappaliban is!

Mérgező nyilak »

 • Az ajtók, ablakok helyzetét vedd figyelembe a bútorok elhelyezésénél!

  • Az ajtóval szemközti ablakon távozik a Qi, nem jut el a nappali minden részébe. Ha itt helyezed el az ülőgarnitúrát, kellemetlenül érezheted magad. Beszélgetésnél az arcod is árnyékban lesz, ami kommunikációs szempontból nem előnyös.

   Az ajtóval szemközti ablakon távozik a QI, nem jut el a nappali minden részébe. Ha itt helyezed el az ülőgarnitúrát, kellemetlenül érezheted magad.

  • Túl gyorsan halad a Qi akkor is, ha hosszú, egyenes folyosón keresztül jut a nappaliba. Nem előnyös, ha szembe ülsz, vagy fekszel az ajtóval!

  • Fontos, hogy ne legyen szék, fotel az ajtónak háttal!

 • Az ülőhelyek irányába ne mutasson éles tárgy!

  Az ülőhelyek irányába ne mutasson éles tárgy!Ilyen lehet a fal, oszlop, gerendák vagy a bútorok éles sarkai. A fotelek, székek elhelyezésénél ezt is vedd figyelembe!

  • Ilyen lehet a fal, oszlop, gerendák vagy a bútorok éles sarkai. A fotelek, székek elhelyezésénél ezt is vedd figyelembe!

 • A kandalló és az akvárium mérgező nyílként viselkedhet

  • Jobb a békesség! Javaslom, hogy fordulj szakemberhez, ha kandallót vagy akváriumot szeretnél lakásodban elhelyezni. Rossz helyen mindkettő anyagi és egészségi problémát okozhat.

   A kandalló mérgező nyílként viselkedhet.Az akvárium mérgező nyílként viselkedhet. Javaslom, hogy fordulj szakemberhez, ha kandallót vagy akváriumot szeretnél lakásodban elhelyezni. Rossz helyen mindkettő anyagi és egészségi problémát okozhat.

 • A TV elhelyezése kényes pont

  • Ahogy ezen a képen is láthatod, itt a TV van központi helyen, mely kiváló elrendezés, ha mindenki TV-t szeretne nézni, viszont ez az elhelyezés megakadályozza a társasági beszélgetést. Bizonyára hallottál már az elektroszmogról – az elektromos berendezések káros kisugárzásáról, melyet a TV is kibocsát.

   Itt a TV van központi helyen, mely kiváló elrendezés, ha mindenki TV-t szeretne nézni, viszont ez az elhelyezés megakadályozza a társasági beszélgetést.Kiváló és esztétikus megoldás, ha a TV-t egy szekrényben helyezed el, vagy a nappali egy távoli részében. Ha vendégeid jönnek, rájuk tudsz figyelni.

  • Kiváló és esztétikus megoldás, ha a TV-t egy szekrényben helyezed el, vagy a nappali egy távoli részében. Ha vendégeid jönnek, rájuk tudsz figyelni.

A lakberendező szemével

A Tv, a kandalló vagy az akvárium mind olyan belsőépítészeti szempontból meghatározó elemek, amelyek elhelyezése tudatos tervezést igényel. Mindezekhez társul még a kert, vagy a terasz látványa, amely szintén befolyásolhatja a nappali elrendezését. Előnyös, ha a Tv - nézés és a beszélgetés helyszínét külön tudjuk választani, de gyakran előfordul, hogy ez nem oldható meg. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a Tv-t kényelmes testhelyzetből nézhessük. Kandallót csak akkor tervezzünk lakásunkba, ha látványa a beszélgető sarokból is élvezhető.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

Feng Shui siker megoldások: A nappali

Szép tárgyakkal vedd körül magad, mert ezek jó energiát árasztanak!

 • Megvilágítás esztétikus lámpák alkalmazásával

  Esztétikus lámpákkal kedvező hatást érhetsz el a nappalidban is. A világítást a funkciók szerint választhatod meg: mást igényel az olvasás, az étkezés és a baráti beszélgetés. Ha nem olyan világos a nappalid fénnyel korrigálhatod.

  Esztétikus lámpákkal kedvező hatást érhetsz el a nappalidban is.A világítást a funkciók szerint választhatod meg: mást igényel az olvasás, az étkezés és a baráti beszélgetés. Ha nem olyan világos a nappalid fénnyel korrigálhatod.

 • Képek és dísztárgyak

  Képekkel, dísztárgyakkal is egyensúlyt teremthetsz a nappalidban.

  Képekkel, dísztárgyakkal is egyensúlyt teremthetsz a nappalidban.Képekkel, dísztárgyakkal is egyensúlyt teremthetsz a nappalidban.

A lakberendező szemével

Előnyös, ha kedvenc dísztárgyainknak külön kiállító helyet biztosítunk - pl. a nappaliban - így helyezve őket a figyelem középpontjába. A rendszer nélkül, a lakás több pontján kirakott szobrocskák, mécsesek, apró emléktárgyak inkább a zsúfoltság és átgondolatlanság érzését keltik. A legszebb tárgyakat mindenképpen méltó helyre kell tenni, amelyre kiválóan alkalmas pl. egy egyedi gipszkarton polcrendszer.

Lakberendező, belsőépítész, Flatart.hu »

Feng Shui siker megoldások: A nappali

A nappali és az elemek

Az elemeket a nappali szoba berendezésénél is felhasználhatod a harmónia megteremtésére akár a burkolat, a fal anyaga és színe, a szőnyeg, a mesterséges fényforrások, kiegészítő tárgyak, képek, gyertyatartók, vázák, szobanövények, a kárpit, és a függöny színének, formájának megválasztásával.

Egy kis segítség ehhez:

 • Tűz elem

  A narancs, piros, bordó színű, háromszög alakú drapériával megvarrt függöny a tűz elemet képviseli. Ha túl sok a barna és krém szín a nappalidban, egy kis pirossal feldobhatod a hangulatot!

  A narancs, piros, bordó színű, háromszög alakú drapériával megvarrt függöny a tűz elemet képviseli.Ha túl sok a barna és krém szín a nappalidban, egy kis pirossal feldobhatod a hangulatot!

  Példa a tűz elemű nappalira, melyet a fal színe és a hozzá illő kárpit megválasztásával érhetsz el.

  Példa a tűz elemű nappalira, melyet a fal színe és a hozzá illő kárpit megválasztásával érhetsz el.Példa a tűz elemű nappalira, melyet a fal színe és a hozzá illő kárpit megválasztásával érhetsz el.

  Az arányok itt is fontosak. Otthonod energiájától is függ, hogy milyen mértékben alkalmazhatod a színeket. A tűz színekkel általában óvatosan érdemes bánni, mert kedvezőtlen energiájú helyen okozhat pl. betegséget, ugyanakkor kiválóan mérsékelheti például a pereskedés, civakodást is okozó energiákat.

 • Fa elem

  Fa eleműek a függőlegesen csíkos, zöld színű, valamint a virágos mintás függönyök. Fiatalos, lendületes atmoszférát teremthetsz a nappalidban az ilyen hatású függönyökkel.

  Fa eleműek a függőlegesen csíkos, zöld színű, valamint a virágos mintás függönyök.Fiatalos, lendületes atmoszférát teremthetsz a nappalidban az ilyen hatású függönyökkel.

  Példa a fa elem igényes megjelenésére a nappaliban: a magas polc és a zöld szín kellemes hangulatot áraszt.

  Példa a fa elem igényes megjelenésére a nappaliban: a magas polc és a zöld szín kellemes hangulatot áraszt.

 • Fém elem

  Az arany, fehér, ezüst színű, redőzött függöny fém elemű. Elegáns hatást kelthet, de az arányokra érdemes ügyelned. A túl sok fém egy szobában ridegséget sugároz.

  Az arany, redőzött függöny fém elemű.A fehér, ezüst színű, redőzött függöny fém elemű.

  A fehér, fém színű kanapé és szőnyeg elegáns hangulatot kölcsönöz a nappalinak.

  A fehér, fém színű kanapé és szőnyeg elegáns hangulatot kölcsönöz a nappalinak.

 • Víz elem

  A kékes színű, hullámos drapériával készült függöny víz elemű. Olyan helyen érdemes alkalmaznod, ahol Jin energiát szeretnél biztosítani, vagy a nagyon erőteljes Jang hatást egyensúlyba hozni.

  A kékes színű, hullámos drapériával készült függöny víz elemű.A kékes színű, hullámos drapériával készült függöny víz elemű.

  A fekete szín és hullámos forma különleges hatást kelt a nappaliban

  A fekete szín és hullámos forma különleges hatást kelt a nappaliban.

 • Föld elem

  Ha föld elemű függönyt szeretnél, válaszd a barnás, sárgás színűeket. A világosabb árnyalatát akkor érdemes választanod, ha egyébként sötét a nappalid.

  Ha föld elemű függönyt szeretnél, válaszd a barnás, sárgás színűeket.Ha föld elemű függönyt szeretnél, válaszd a barnás, sárgás színűeket.

  A barna ülőgarnitúra és a négyzet alakú asztal et a nappalit föld eleművé teszi.

  A barna ülőgarnitúra és a négyzet alakú asztal et a nappalit föld eleművé teszi.

  Ügyelj itt is a színek arányára, semmiből nem jó a túl sok. Az egyensúly, harmónia a legfontosabb.

Feng Shui és az elemek »

Feng Shui siker megoldások: A nappali

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Feng Shui lakberendezés tréning »

Feng Shui siker megoldások: A nappali

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Harmónikus otthon: Feng Shui siker megoldások

Bejárat » Dolgozószoba » Előszoba » Étkező » Festmények » Fürdőszoba »

Gyerekszoba » Hálószoba » Kert » Konyha » Nappali szoba » Szimbólumok » Víz »

Feng Shui siker megoldások: A nappali

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára