A Feng Shui története

A gyöngyöt védő sárkány

A Feng Shui története: A gyöngyöt védő sárkány

A feng shui jelentése szél és víz, az ősi Kínában lakóhelyek tájolásnál, a kedvező hely kiválasztásánál használták. Megfigyelték, hogy azokon a helyeken, ahol a házakat széltől védett, dombokkal körülvett, napos déli lejtőre, vízhez közel építették ott gazdagabban, egészségesebben éltek az emberek. A régi kínaiak falvaikat, sátraikat a folyók ívén belül építették, mely körülölelte a települést. „Gyöngyöt védő sárkány”-nak nevezték el az ilyen helyet, mely szimbolikus kifejezés arra utal, hogy a qi az ilyen kedvező adottságú helyeken összegyűlik segítve ezzel az ott élők anyagi gyarapodását és egészségét.

Qi a mindenütt jelenlevő Éltető energia »

Régen csak a kínai mestereket láthatták, amint Lou Pan-al (speciális iránytű az égtájak és az energiák minőségének méréséhez) a kezükben keresik az építkezésre alkalmas helyet. Ma már nálunk is feltűnik egy-egy tanácsadó, amint az épület homlokzatát méri.

Mivel is foglalkozik akkor a feng shui? A qi áramlását vizsgálja a környezetünkben, mely az idővel, bizonyos törvényszerűség mentén változik. Az erők, energiák egyensúlyba hozásával teremt egészséges, harmonikus környezetet.

A Feng shui és a tudomány kapcsolata

 • Meteorológia

  A Feng shui és a meteorológia tudomány kapcsolataA qi, ha akadálytalanul áramlik a testben és a környezetünkben, biztosítja, hogy egészségesek legyünk. A zord időjárási viszonyok viszont megváltoztatva a föld mágneses energiamezőit, az egészségünket is befolyásolják. Gondoljuk csak a meteorológusok intelmeire a frontok közeledtével: vezessünk óvatosabban, mert ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak lehetünk, megfájdulhat a fejünk, légzési panaszaink lehetnek. Az időjárási viszonyok befolyásolják a mindennapjainkat lakó- és munkahelyünkön is. Nehéz fenntartani a harmóniát, ha pl. hosszú időn át 40° van, ha viharos erejű a szél, állandóan esik, ezért megáradnak a folyók…

  A feng shui mesterek a tervezésénél ügyeltek arra is, hogy megvédjék a házakat az időjárás kedvezőtlen hatásától. A széltől úgy védték, hogy valamilyen domb elé építették, a víz közelsége kedvezett annak, hogy a nyári melegben lehűtse a levegőt. Tekintettel voltak arra is, hogy az épületet melyik részén és évszakonként mennyi napsütés éri, honnan fújnak a szelek és például ennek alapján tervezték a bejáratokat. A klímaváltozás különösen aktuálissá teszi az időjárásra való figyelést otthonunk és munkahelyünk megválasztásánál, tervezésénél.

  Mi európaiak négy évszakot ismerünk: tavasz, nyár, ősz és a tél. Kínában minden évszakot több kisebb részre bontanak, a természet megfigyeléséből szerzett tapasztalatokra alapozva 24 évszakot különböztetnek meg, mely orientálja, hogy mikor érdemes felkészülni a tavaszi ültetésre, mikor jelennek meg az állatok, mikor áll be a fagy….stb. Ez a tudás, tapasztalat a mezőgazdasággal foglalkozóknál nálunk is megvan, a városi ember került távol a természettől.

 • Fizika

  A Feng shui és a fizika tudomány kapcsolataA mágneses erőtér hatása az emberi szervezetre ma már talán nem kérdés. Ahogy a Hold mágnes erőtere befolyásolja a tengerek, óceánok árapályát, ez ugyanúgy hat az emberi szervezetre pl. a nőknél a menstruációs ciklus formájában.

  A mesterséges mágneses energiával együtt élünk otthonainkban pl. televízió, számítógép, mikrohullámú sütők formájában. Van néhány követendő ajánlás, elhelyezési irányelv, amihez egészségünk érdekében érdemes tartani magunkat: pl. a számítógép előtt ülve a képernyő legalább 60 cm-re legyen tőlünk és ha a gép a hálóban van, akkor minimum 60-cm-re legyen az ágyunktól. A tévét méretétől függően 1-2,5 méter távolságból nézzük. Azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy az elektromágneses hatás erősebben hat a gyermekekre, betegekre, a legyengült immunrendszerre. A feng shui tanácsadó javasol néhány olyan irányelvet, amit ezeknek a tárgyaknak az elhelyezésénél érdemes követni.

 • Kémia

  A Feng shui és a kémia tudomány kapcsolataAz ipari kemikáliákkal a levegőbe, vizekbe és földbe juttatott nagy mennyiségű szennyezőanyag károsan hat az emberi szervezetre. A növényekben, melyekből az emberi szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat gyűjtjük, is megjelennek a kemikáliák, melyek a testben előbb-utóbb egyensúlyhiányt okoznak, mely a betegségek kialakulásához vezet. A feng shui tanácsadó javasolhatja a talaj vizsgálatát olyan esetekben, ha például valamilyen ipari intézmény közelében szeretnénk kertes házat vásárolni. Nagy lehet a szerepe a környezet vizsgálatának akkor is, ha pl. egy település bizonyos részén szokatlanul nagy számban fordul elő valamilyen megbetegedés. A feng shui eszközeivel ezeken a problémákon lehet enyhíteni, bizonyos esetben meg is lehet szüntetni.

 • Geológia

  A Feng shui és a geológia tudomány kapcsolataA Föld felépítésével, szerkezetével, és történetével foglalkozó tudomány. A szó a görög (geo, föld) és a (logosz, szó, ok) szavak összetételéből jött létre. A feng shui mesterek vizsgálták és vizsgálják a folyók elhelyezkedését, alakját, irányát, a domborzatot, a talaj minőségét, szerkezetét. Ha a talaj nem egészséges, előfordulhat, hogy nem tartja meg a házat, tehát az ott élőknek nem biztonságos.

  A feng shui mesterek régen úgy vizsgálták meg a talajt, hogy kiástak egy lapátnyi földet, melyet gondosan átszitáltak és így visszapergettek arra a helyre, ahonnan kivették. Ha másnapra ez a rész kissé megemelkedett, akkor ez annak a jele volt, hogy a talajnak ott jó a qi-je. Ha nem, akkor azt, hogy a talaj minősége nem megfelelő. A talajvizsgálat fontosságát legjobban Vu-Ce-hszü ősi feng shui mester mondása fejezi ki legjobban, mely így szól: „A feng shui lényege: vizsgáljuk meg a talajt és ízleljük meg a vizet!” (Ma ez helyenként sajnos kockázatos lehet!)

 • Földrajz

  A Feng shui és a földrajz tudomány kapcsolataA Forma Iskola nagyon fontos a feng shuiban, hiszen a táj formája kedvezően, vagy épp kedvezőtlenül hat a házra és ezáltal az ott élőkre. Egy hegy, szikla, fa, út, épület formája befolyással van környezetünkre, ha ezek kedvezőek, akkor támogatóan hatnak, ha kedvezőtlenek rombolóan. Ezeket „mérgező nyilaknak” , shá qi-nek is nevezhetjük. Ilyen lehet egy szomszédos ház hegyes sarka, egy út, mely közvetlenül az épület felé irányul, egy fa, vagy magas oszlop a bejárat előtt, egy gyorsan mozgó folyó, vagy nagyobb víztömeg…

  A feng shu tanácsadó kijelöli a földrajzi környezetet, gondos tanulmányozása után megmondja, hogy melyek a szerencsét hozó épületformák, színek, honnan jön az egészséges qi, ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével merre érdemes tájolni az épületet.

  Azokban az országokban, ahol sok a földrengés szigorú építészeti előírások szabályozzák, hogyan milyen megoldásokkal egyensúlyozzák ki a házakat, hogy ellenálljanak a földmozgásoknak.

 • Orvostudomány - Kínai gyógyászat

  A Feng shui és az orvostudomány (kínai gyógyászat) kapcsolataA kínai orvoslás a Sárga Császár klasszikus orvostudománya című könyv megjelenésével született több, mint 5000 évvel ezelőtt. Ebben a hosszú élethez szükséges elméleti ismeret mellett, természetes gyógyszerekről, tornagyakorlatokról és kisebb sebészeti beavatkozásokról ír. Ideális körülmények között, az emberi test kiegyensúlyozott állapotban van. A munka és a pihenés, a bevitt táplálék mennyisége és a mozgás, értelem és érzelem egyaránt jelen van életünkben. Ha bármelyik túlsúlyba kerül, felborul az egyensúly és megbetegedhetünk.

  A kínai gyógyászatban is megtalálható az öt elem valamint a Jin és a Jang.A kínai gyógyászatban ugyanúgy megtalálható az öt elem, a Jin és a Jang. Az egyensúlyhiány fajtáit is ezzel írják le. Pl. ha megfázás tüneteit érzékeljük, ízületi panaszaink vannak, vagy vese-rendellenességben szenvedünk, túl sok a Jin a szervezetünkben. A keringési zavarok, szívproblémák és a láz túl sok Jangot jelez. Az öt elem, vagy más néven öt változó állapot is szerepet játszik a diagnosztizáláskor. Ha valamelyik elemből túl sok van (tűz, föld, fém, víz, fa) az bizonyos betegségek jelenlétére utalhat. Az akupunktúra, a pulzusdiagnosztika, a csikung a Jin-Jang közötti egyensúly megteremtésével állítják vissza a harmóniát.

  Fülakupunktúra »

 • Feng shui és a vallások kapcsolata

  A Feng shui és a vallások kapcsolataA kínai kultúra gyökereiben a feng shui mellett szerepel a kínai gyógyászat, az akupunktúra, a Ji King avagy a Változások Könyve, a taoizmus, buddhizmus és konfucianizmus, mint vallások is. Ezek között „átjárás” van, kölcsönösen hatottak egymásra, mely a feng shui néhány irányzatában, különböző arányokban meg is jelenik.

  I CHING (A változások könyve) »

  Sokakat épp ez vezet félre, vagy riaszt meg a feng shui megismerésével kapcsolatban. A sokszor felszínes, vallási köntösbe bújtatott módszerek olyan követhetetlen gondolatokat, téveszméket tartalmaznak, melyek sokszor nem csak a hirdetőjüket, hanem az egész feng shuit nevetségessé teszik.

 • Feng shui és korunk kihívásai

  Régen az emberek harmóniában éltek a környezettel, gondosan figyelték, tanulmányozták és alkalmazkodtak a természet rendjéhez. A természet harmóniában van. Ha az emberek olyan építményt terveznek, mely erre nincs tekintettel, akkor azon a területen megbillen az egyensúly és ez természetesen károsan hat az emberre. Könnyű erről az alapvető igazságról meggyőződni, csupán körbe kell néznünk: globális felmelegedés, ózonlyuk, szennyezett vizek és talaj, szélsőséges időjárás… mind, mind olyan figyelmeztető jelek melyek azt jelzik, hogy többszörösen megszegtük a természet alaptörvényeit. Véleményem szerint ez is a magyarázata annak, hogy miért terjed ilyen gyorsan a feng shui szerte a világon. Egyre többen érzik az egyensúly felborulásának kedvezőtlen hatásait és ezen változtatni szeretnének.

Feng shui és korunk kihívásai: nagy kiterjedésű tűzvészekFeng shui és korunk kihívásai: a vízkészlet elszennyeződéseFeng shui és korunk kihívásai: globális felmelegedés és a sarki jég megolvadásaFeng shui és korunk kihívásai: globális felmelegedés és elsivatagosodásFeng shui és korunk kihívásai: pusztító viharokFeng shui és korunk kihívásai: Mi jön (jöhet) még?

A Feng Shui története

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

A Feng Shui története

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára