Hudec László

Csejdy Júlia - Luca Poncellini

Könyvismertető

Hudec László: Park Hotel SanghajMinden eddiginél részletesebb monográfiát jelentet meg a Sanghaj városképét máig meghatározó magyar építészről, Hudec Lászlóról a Holnap Kiadó; Luca Poncellini és Csejdy Júlia több mint 170 oldalas munkája kapható a könyvesboltokban.

Az 1893-ban Besztercebányán született Hudec László máig a magyar kultúra egyik legsikeresebb nagykövetének számít a Távol-Keleten; az általa tervezett több mint hatvan sanghaji épületet a helyiek imponáló gondossággal tartják karban.

A világhírű, de Magyarországon még kevéssé ismert építész örökségének megőrzéséért a magyar állam is mindent meg kíván tenni - közölte az államtitkár, hozzáfűzve: nemrég konzultált kínai illetékesekkel egy közös Hudec-film elkésztéséről.

Mint Kao Csia-ming (Cao Jiaming), a Sanghaji Építész Szövetség alelnöke kiemelte, az életművét szinte kizárólag a távol-keleti metropoliszban megalkotó mérnököt az úgynevezett sanghaji stílus megalapítójaként tartják számon. „Hudec magyar építész, de mi sanghaji építészként gondolunk rá” - fogalmazott.

A kínai szakember kitért arra is, hogy Hudec László egyik leghíresebb alkotása, a Park Hotel több mint ötven évig a város legmagasabb épületének számított, és ma is Sanghaj egyik szimbóluma.

Mint Gerle János, a Holnap Kiadó sorozatszerkesztője elmondta, a Hudec-monográfia Az építészet mesterei című sorozat tizenharmadik kötete, de az első, amelyet angolul is megjelentettek. A könyv alapja egy torinói építészettörténész, Luca Poncellini doktori disszertációja volt, ezt egészítették ki Csejdy Júlia kutatásai.

A szerzők beszámolója szerint Luca Poncellini a hudeci életművet nyomon követve a világ számos pontját bejárta, míg a magyar művészettörténész a családi archívumban kutatva számos dokumentummal, levélrészlettel, életrajzi adattal árnyalta az összképet. A több száz archív és mai fotóval, illetve tervrajzzal illusztrált kötetet Hudec munkáinak áttekintő jegyzéke egészíti ki.

Calabash

Hudecz LászlóHudecz László, külföldön gyakran mint László/Ladislaus/Ladislaw Hudec (Besztercebánya, 1893. január 8. – Berkeley, 1958. október 26.) magyar építész.

Az 1930-as években Sanghaj arculatának egyik meghatározó építésze a magyar Hudec László volt. A Magyar Királyi Építészeti Akadémián végzett, 1920-ban került Sanghajba, ahol először egy amerikai cégnél dolgozott, majd 1925-ben saját vállalatot alapított. A Hudec Tervezőiroda Sanghajban 65 épületet tervezett: kórházat, templomot, színházat, mozit, egyetemet, lakóházakat. A század első felének legmagasabb sanghaji épülete szintén Hudec munkája: az 1934-ben épült, 83,8 méter magas, 22 emeletes Park Hotel egész Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt a két világháború között.

Apja Hudecz György építészmérnök, anyja Skultéty Paula volt. Öt fiatalabb testvére született. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1914-ben, a Magyar Királyi Építészkamara tagja lett. 1916-ban az I. világháború egy ütközetében lábsérülést szenvedett, a kozák lovasság foglyul ejtette. Szibériába vitték, ahonnan 1918-ban kalandos körülmények között sikerült megszöknie. Átjutott Kínába, ahol a dán misszió segítette; megtanulta az angol és a kínai nyelvet. Egy amerikai építészirodában kezdett dolgozni. 1922-ben megnősült, felesége a svájci-angol Gisela Meyer lett. Hudec hamar Sanghaj építészeinek legmarkánsabb alakja lett, 1925-ben önállósodott. Magyar állampolgárságát csak 1928-ban kaphatta meg. Két kisebbik testvérét, Magdát és Gézát kihívta magához. 1942-ben Sanghaj tiszteletbeli konzulja lett. Hudec László - térítés nélkül - több felekezet templomát is megtervezte Sanghajban. 1947-ben, a kommunista diktatúra idején Hudec ismét fogságba került, ahonnan ismét sikerült megszöknie.

Családjával elhagyta Kínát, és Svájcban, Luganoban telepedtek le. Onnan Hudecz Rómába ment, ahol egy különleges feladatot kapott: a Szent Péter sírját kutató nemzetközi csoport tagja lett. Ez a munka alapvetően megváltoztatta életét; visszavonult az építészettől, és visszatért családjához Svájcba.

San Fransiscóban telepedtek le. Hudecz László amerikai állampolgárként halt meg, hazájától távol.

Calabash

Hudec László

Csejdy Júlia - Luca Poncellini

Csejdy Júlia - Luca Poncellini: Hudec LászlóHudec Lászlót (Besztercebánya, 1893 Berkeley, 1958) ma a modern építészet egyik legjelesebb képviselőjeként tisztelik Kínában, de világszerte is. A magyar közönség eddig alig tudott arról, hogyan bontakozott ki ez a kivételes munkásság, melyhez több tucat art deco épület, a regionalista építészet első kínai kísérletei, Ázsia első felhőkarcolójának a megépítése fűződik. Hudec induló karrierjébe közbeszólt a háború: orosz hadifogságba esett, ahonnan 1918-ban megszökött. Sanghajba keveredett, ahol a historicmusttól a legkorszerűbb nyugat-európai áramlatokig magába olvasztó stílusa hamar népszerű lett, így felkérték a város meghatározó épületeinek (Park Hotel, Grand Theatre, Dr. Woo háza) a megtervezésére. 1947-ben Svájc és Olaszország (részt vett a Szent Péter bazilika alatti feltárásokban) után Amerikában telepedett le.

Csejdy Júlia - Luca Poncellini: Hudec László »

Sikeres Feng Shui könyvespolc

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára