A Feng Shui alapjai: Jin és Jang 1.

A világmindenséget átható életenergia a Jin és a Jang energia egyesüléséből született

A Jin-Jang szimbólum eredetét az ősi kínai világszemléletben kell keresned.A Jin-Jang szimbólum eredetét az ősi kínai világszemléletben kell keresned, ahol elvont szimbólumok segítségével írták le a környezeti változásokat, a világ keletkezését. E szerint kezdetben volt a „nagy üresség”, mely a természet teljességét, tisztaságát jelképezi.

A világmindenséget átható életenergia a Jin és a Jang energia egyesüléséből, folytonos átalakulásából, dinamikus feszültségéből születetett. Mindkettő teret enged a másiknak, hiszen mindkettő tartalmazza a másik egy részét: a fekete „cseppben” ott a kis fehér, míg a fehérben megtalálható a kis fekete rész. A Jang-beli kör neve „Jin a Jangban”, míg a Jin beli köré „Jang a Jinben”. Minden élet bennük gyökerezik, minden létezőben mindkettő jelen van. A világ ezért – azt mondhatjuk - a Jin és a Jang jellegű erők állandó változásából áll. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban.

A Jin-Jang szimbólum értelmezése

A Jin-Jang szimbólum értelmezéseRengeteg elmélet létezik e különleges szimbólum jelentéséről. Egyesek esőcseppet látnak benne, mások ebihalhoz hasonlítják. Valójában a szimbólum a világ két ellentétes oldalát mutatja. A jó és a gonosz összefonódását. Egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők. A világ jelenségeiben meglévő ellentétek egysége a Jin-Jang. A világon minden magában hordozza a változás lehetőségét. Így a világ a jin és a jang jellegű erők állandó változásból áll. Normális körülmények között az erők kiegyenlítik egymást és egyensúlyban vannak.

Jin és Jang

A Változások könyvében - a I Ching-ben, vagy így is találkozhatsz vele Ji King-ben – melyet Wen király alkotott Jin a fehér oldalt, míg Jang a sötét oldalt jelenti.

Jin ábrázolása (egy középen megszakított vonal) és a Jang ábrázolása (egy egybefüggő egyenes vonal)Jin ábrázolása (egy középen megszakított vonal)

Jang ábrázolása (egy egybefüggő egyenes vonal)

Jin és Jang relatív fogalmak. Mit jelent ez? Ha a Napot és a Holdat hasonlítjuk össze, akkor azt mondjuk, hogy a Nap a Jang, a Hold a Jin energia megtestesítője. Ha a férfit és a nőt, akkor a nő a Jin, a férfi a Jang energia. De! Ha egy halott férfit és egy élő nőt, akkor az élő nő a Jang, míg a halott férfi a Jin energia megtestesítője.

Ha az állatokat és a növényeket hasonlítjuk össze, akkor az állatok a Jang, míg a növények a Jin energiát képviselik. Miért? Mert az állatok mozgásban vannak, míg a növények relatíve nem. De ha a növényeket a kövekkel hasonlítjuk, akkor a növény lesz a Jang energia és a kő a Jin, mert a növény élő, a szikla pedig nem.

Ezért téves, ha a Jin és Jang fogalmát leegyszerűsítjük jóra-rosszra, fehérre-feketére. Az alábbi táblázatban találsz néhány példát, melyből megértheted Jin és Jang kölcsönhatását. Ez viszont, ahogy a fenti példákban is láttad viszonylagos.

A Jin és Jang örökké változó kombináció: a nappalt éjszaka követi, a Holdat felváltja a Nap, a tavaszt a nyár, az őszt követi a tél, a folyékony megszilárdul, a meleg kihűl, a kilégzést a belégzés követi, és nincs fény árnyék nélkül.

Alapjában véve életünk diszharmóniája a Jin és Jang egyenlőtlen elosztására vezethető vissza. Ez történik akkor is, mikor megbetegszünk, mert például túlhajszoltuk magunkat, de akkor is felborul az egyensúly, ha nem mozgunk eleget.

Jin és Jang és a Ba Gua

Három Jin és/vagy Jang vonal alkotja a Ba Gua-t. A vonalak neve Yao, melynél megkülönböztetjük az ún. Jin Yao-t és a Jang Yaot.

A vonalak neve Yao, melynél megkülönböztetjük az ún. Jin Yao-t és a Jang Yaot.Jin Yao

Jang Yao

A 8 trigram, mely egy családot szimbolizál ezekből áll össze: az Ég apát, míg a Föld az anyát jelképezi. A többi 6 trigram a gyerekeket: a három fiút és három lányt szimbolizálja.

Ég – az apa

Ég – az apa

Föld – az anya

Föld – az anya

Fiú gyermekeik

Vihar

(első szülött fiú)

Vihar – az első szülött fiú

Víz

(középső fiú)

Víz – a középső fiú

Hegy

(legkisebb fiú)

Hegy - a legkisebb fiú

Lány gyermekeik

Szél

(legidősebb lány)

Szél – a legidősebb lány

Tűz

(középső lány)

Tűz – a középső lány

(legkisebb lány)

Tó – a legkisebb lány

Honnan tudhatod, hogy mi a Jin és mi a Jang?

Hogyan alkalmazhatod ezt otthonodban, környezetedben?

A kínai táj a Tao tükörképe: a mélyen fekvő völgyek Jin jelleget, míg a magasba törő hegyek a Jang jelleget hangsúlyozzák:

A mélyen fekvő völgyek Jin jelleget hangsúlyozzák.A magasba törő hegyek a Jang jelleget hangsúlyozzák

Ezt Te is megfigyelheted környezetedben: a magas házak a Jang energiát képviselik, míg az alacsony, sík területek a Jint:

A magas házak a Jang energiát képviselik.A sík területek a Jin energiát képviselik.

A házad környezetében lévő épületeket is osztályozhatod e szerint és ne feledd, hogy minden viszonylagos!

Például, ha Budapestet nézem, akkor a budai oldal a hegyek miatt Jang, míg a pesti oldal Jin jellegű. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Pesten minden ház Jin lenne.

Ha lakókörnyezeted kiegyensúlyozottan szeretnéd kialakítani, akkor érdemes ügyelned a Jin és Jang harmonikus arányára. Minden egyoldalúság megzavarja a jó közérzethez és az egészséghez szükséges egyensúlyt.

Lakásod berendezésénél is ügyelj a Jin és Jang egyensúlyára. A helyiségek otthonodban funkciójuktól függően lehetnek Jin vagy Jang jellegűek: pl. a nappali, ahol sok tevékenység, aktivitás, mozgás történik Jang jellegű, míg a háló Jin, mert a pihenést szolgálja.

A nappali, ahol sok tevékenység, aktivitás, mozgás történik Jang jellegű.A háló Jin, mert a pihenést szolgálja.

A színek megválasztásánál is fontosak az arányok: az élénk piros és sárga színek Jang jellegűek.

Az élénk piros színek Jang jellegűek.Az élénk sárga színek Jang jellegűek.

A sötét színek Jin energiát árasztanak.

A sötét színek Jin energiát árasztanak.A sötét színek Jin energiát árasztanak.

A tárgyak és bútorok elrendezésekor is figyelj a Jin és Jang arányokra!

Jin és Jang a mindennapi életünkben

[1] A Jin és Jang alapjai
[2] Jin és Jang kertben »
[3] Jin és Jang az egészség helyreállításában »
[4] Jin és Jang a konyhában »
[5] Jin és Jang és a párkapcsolat »

Jin és Jang

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Jin és Jang

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Jin és Jang

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára