A Feng Shui alapjai: Jin és Jang 3.

Jin és Jang az egészség helyreállításában

Jin és Jang az egészség helyreállításábanA kínai orvoslás alapelve az, hogy az egészség a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet megtartásától, a Jin és Jang egyensúlyától függ. Ez azt is jelenti, hogy Jin és Jang kapcsolata nem statikus, nem állandó, hanem állandóan változó folyamat.

Szervezeted felosztható Jin és Jang területekre, szervekre. Ha bármelyik túlsúlyba kerül, felborul az egyensúly és megbetegedhetsz. Ha a Jin túlságosan erőteljes, akkor a Jang betegszik meg, ha a Jang túlteng, az a Jin megbetegedését idézi elő.

Egészség a Jin és Jang egyensúlyi helyzete

Mindenféle kezelés célja, hogy ismét létrehozza a szervezetben a Jin és a Jang egyensúlyát: kiegyenlítse a hideget és a meleget, a tevékenységet és a nyugalmat, a nedvességet és a szárazságot. A Sárga Császár így ír erről az orvoslásról szóló könyvében: „a meleg betegségeket hideg gyógynövényekkel kell kezelni, a hideg betegségeket meleg gyógynövényekkel… Jang betegségek alkalmával a Jint, Jin betegségek során a Jangot kezeljük”.

A kínai gyógyászatban minden testrész a Jin vagy a Jang hatása alatt áll és emellett még az 5 elem valamelyikéhez is sorolható (fa-tűz-föld-fém-víz)

ElemekFaTűzFöldFémVíz
Jang természetű szervekmájszívlép  
Jin természetű szervek   száj
vastagbél
bőr
haj
tüdő
vese
alsótest nyílásai
húgyhólyag
csontok

A betegséget előidézhetik külső („Hat Rossz”), belső („Hét Érzelem”) vagy semleges okok (életforma, táplálkozás, életvezetés) a kínai orvoslás szerint.

Külső környezeti erők szervezetre gyakorolt hatása

A „Hat Rossz” a külső környezeti erők szervezetre gyakorolt hatásával magyarázza a betegségek kialakulást:

 1. SZÉL

  A szél mely a tavaszhoz és a fa elemhez kapcsolódik, Jang természetű betegséget kelt. Kavargó mozgásával megzavarja a dolgok helyét és irányát. A legismertebb hatása a megfázás, meghülés. Ha a szél és a hideg behatol a testbe, akkor megtámadhatja a tüdőt, de májproblémákat is okozhat.

 2. HIDEG

  A hideg a télhez tartozik, eleme a víz, ezért Jin természetű. Borzongást, fejfájást és testi fájdalmakat okozhat. Megtámadhatja a gyomrot, a lépet, a hasnyálmirigyet és a csontokat. A belső hideget rendszerint a Jang energia krónikus elégtelensége okozhatja, melynek tünetei lehetnek a hideg láb és kéz és a hasmenés.

 3. NEDVESSÉG

  A nedvesség a késő nyárhoz kapcsolódik, eleme a föld. Jin természetű, az általa keletkezett betegségek általában súlyosak, hosszú lefolyásúak és lassan gyógyulnak. A lép és hasnyálmirigy megbetegedését, gyomor és izületi problémákat eredményez.

 4. SZÁRAZSÁG

  A szárazság Jang természetű, évszaka az ősz, eleme a fém. A betegség, amit eredményez: bőr szárazság, tüdő és vastagbél problémák, kimerültség és fejfájás.

 5. MELEG

  A meleg Jang természetű, a nyárhoz kapcsolódik, eleme a tűz. Annyiban különbözik a szárazság okozta betegségektől, hogy hatása súlyosabb. A szervek, melyekre elsősorban hat a szív és a vékonybél.

 6. TŰZ

  A tűzről abban az esetben beszélünk, ha bármelyik évszakhoz kapcsolódó energia hosszabb időn keresztül túlteng a szervezetben. Ilyenkor a tűz „kiégeti” a megtámadott szervet. Tünetei lehetnek: gyulladás, hiperaktivitás és szellemi zaklatottság. A tűzhöz köthető betegségek általában a májat, tüdőt és a gyomrot támadják meg.

Érzelmek, amelyek megterhelik a szervezetet

A „Hét Érzelem”, mely megterheli és megbetegíti a szervezeted és különböző hatással van szerveidre.

 1. ÖRÖM

  Az öröm lehet, hogy furcsának találod, hiszen a nyugati kultúrában az öröm pozitív fogalom. A kínai gyógyászatban felfokozott izgalmi állapotot, nyugtalanságot jelent, mely a szívre van negatív hatással. Heves szívdobogást, álmatlanságot okoz.

 2. DÜH

  A düh a májproblémák forrása. A hozzá társuló érzelem a megbántottság és csalódottság. Az ingerlékenység, zsémbelés és az „epés megjegyzések” epe problémákhoz vezetnek. A máj pangása gyakran okoz fejfájást, szédülést és hosszú távon akár gyomorproblémákat.

 3. SZORONGÁS

  A szorongás a stressz következtében fellépő szorongás a szívbetegségek és magas vérnyomás kialakulásához vezet, de megtámadhatja a tüdőt is. A szorongás előidézhet bélpanaszokat is, mint pl. a székrekedés, vagy a vastagbélgyulladás.

 4. TÖPRENGÉS

  A túlzott töprengés, hezitálás, egy gondolathoz megszállottként való ragaszkodás Jin természetű és a Jang szervet, a gyomrot teszi tönkre. „Eredményeként” fekély és egyéb gyomor és bélbetegségek léphetnek fel.

 5. SZOMORÚSÁG

  A túlzott szomorúság, bánat, pesszimizmus, negatív életszemlélet a tüdőt és a szívet támadja meg elsősorban. Az általa okozott betegség az egész test legyengülésével, az ellenállóképesség csökkenésével jár. Gyakran fordul elő családtagok halála után, vagy hosszú ideig tartó munkahelyi, vagy családi stressz esetén.

 6. FÉLELEM

  A félelem vagy súlyosabb formában a rettegés elapasztja a vese és a húgyhólyag energiáit és betegséget idéz elő ezekben a szervekben. A gyermekek ágybavizelése mögött is sok esetben félelmek húzódnak meg.

 7. IJEDTSÉG

  Az ijedtség a test egészét érintő és megrázó, hirtelen, váratlan inger, mely elszívja a test energiáit és különösen megterheli a szívet.

Jin és Jang a mindennapi életünkben

[1] A Jin és Jang alapjai »
[2] Jin és Jang kertben »
[3] Jin és Jang az egészség helyreállításában
[4] Jin és Jang a konyhában »
[5] Jin és Jang és a párkapcsolat »

Jin és Jang

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Jin és Jang

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Jin és Jang

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára