A Feng Shui alapjai: Jin és Jang 4.

Jin és Jang a konyhában

Jin és Jang a konyhábanA kínai filozófia megjelenik a táplálkozásban is. Az ételeket Jin és Jang jellegűk szerint osztályozák és mivel ezt is a természet részének tartják az 5 elem szerint is csoportosítják.

Ízek és az 5 elem

A nyugati és keleti orvoslás különbözően vélekedik az ételekről és ezek hatásáról. A nyugati gondolkodásban az ételek testsúlyra gyakorolt hatásán és az ételek kalóriáján, zsír, fehérje és ásványi anyag tartalmán van a hangsúly, míg a kínai elmélet szerint az egészséges táplálkozás olyan kombinációjú és mennyiségű ételek fogyasztását jelenti, amelyek a legjobban megfelelnek az illető alkatának, életmódjának. Ha például meghüléssel fordulunk egy kínai orvoshoz, ő valószínű olyan ételeket ajánl majd, melyek felmelegítik a szervezetet, ha betegségünk „meleg” természetű, akkor olyan ételeket, melyek csökkentik a belső meleget szervezetünkben.

ElemFATŰZ
ÍzSavanyúKeserű
HatásLeginkább a májra hatnak, ellensúlyozzák a nehéz, zsíros ételek hatásátHasznosak gyulladásgátlóként, visszaszorítják a fertőzéseket, csökkentik a magas vérnyomást
GabonaBúza, rozs,kukorica
GyümölcsSzilva, bogyósoksárgabarack
Egyéb ételekCitrom, körte, mangó, savanyúkáposztaSaláta, retek, póréhagyma

Ízek és az 5 elem

ElemFÖLDFÉMVÍZ
ÍzÉdesCsípősSós
HatásErősítik a májat és a lép-hasnyálmirigy csoportot. Nedvességet kölcsönöznek a tüdő szárazsága esetén, csillapítják az érzelmi viharokatÉlénkíti a légzést, elősegítik az energiaáramlást, javítják az emésztést, vérkeringéstMéregtelenítik a testet, béltisztító és vizelethajtó hatásúak
GabonakölesRizs, zabbab
Gyümölcsdatolyaőszibarackborszőlő
Egyéb ételekBurgonya, padlizsán, répa, méz, dió, cukor, dinnye, gesztenye, banán, marhahúsGyömbér, zöldhagyma, karalábé, fodormentaTengeri ételek

A Jin és Jang egyensúlyán és az 5 elemen alapszik a kínai orvoslás és ennek megfelelően a táplálkozási javaslatok is. Amíg a Jin ételeknek a szervezetre lehűtő hatása van, addig a Jang ételek melegítik a szervezetet. Az orvos először megvizsgálja a betegség természetét: pl. a lázzal járó betegségek Jang természetűek, ezért Jin jellegű ételekkel lehet ellensúlyozni, míg a székrekedés pl. jin természetű betegség, ezért felmelegítő, Jang ételeket ajánlanak az egyensúly helyreállítására. A fenti táblázat példa az ételek elemek szerinti csoportosítására.

Gyógyító ételek

Az egészséges táplálkozás alapelve az egyensúly és mértékletesség és ez személyre szabva. A Jinés a Jang dinamikus, ellentétes pólusú energiája tartja fenn az emberi test egyensúlyát is. Minden élelmiszernek (hús, zöldség, gyümölcs, tejtermék) megvan a sajátos Jin és Jang természete, mely megváltozhat az évszaktól, vagy az étel elkészítési módjától függően.

Néhány példa:

Jin ételekJang ételek
Nyers gyümölcsökSzárított gyümölcsök
Nyers zöldségekFőtt zöldségek
LeveszöldségekGyökérzöldségek
RizsBab, lencse
Tej, joghurtBurgonya
Nyers halFőtt hal, bárány, csirke, magok

A Jin ételeknek hűtő, nyugtató, míg a Jang ételeknek melegítő, serkentő hatása van.

Az ízeket is osztályozhatjuk a Jin és Jang szerint: az édes és csípős ételek Jang, míg a sós, keserű és savanyú ételek Jin természetűek.

Betegségek esetén a táplálék Jin és Jang jellegének megválasztásával sokat tehetsz gyógyulásod érdekében.

A főzés egyensúlya

Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyhaA kínai ebéd a Jang jellegű főtt ételek és a Jin jellegű italok finom keveréke. A kínai ételek általában forró olajban, sütve vagy pirítva készülnek, tehát Jang természetűek. Ennek ellensúlyozására isznak a kínaiak az étkezéshez teát, mely általában Jin jellegű és feloldja a szervezetben keletkezett zsírokat, megtisztítja az ereket és lehűti a szervezetet.

Ha bővebben szeretnél erről olvasni, ajánlom figyelmedbe Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha című könyvét.

A kínai konyhaművészet taoista szemléletét támasztja alá a következő idézet: „A harmóniát a levesben is fellelhetjük. A kinai halleves készítéséhez vízre, tűzre, ecetre, pácra, sóra és szilvára van szükségünk – ezzel főzzük a halat. A szakács a tűzhelyre állítja és elkeveri a hozzávalókat, hogy a különböző ízek harmonikusan kiegészítsék egymást, majd a levest megkóstolva pótolja, ami hiányzik belőle és elveszi amiből sok több van a kelleténél. Aztán megeszi a levest és lelke békére talál”.

Jin és Jang a mindennapi életünkben

[1] A Jin és Jang alapjai »
[2] Jin és Jang kertben »
[3] Jin és Jang az egészség helyreállításában »
[4] Jin és Jang a konyhában
[5] Jin és Jang és a párkapcsolat »

Jin és Jang

Energiaszegény az otthonod?

Feng shui siker megoldásokkal könnyen segíthetsz ezen!

Feng shui siker megoldásokÉleted egyharmadára lehetsz hatással otthonod, környezeted tudatos alakításával. A terek feng shui megoldásokkal történő átalakításával otthonosabb környezetet teremthetsz, ami kedvezően hat kapcsolataidra, egészségedre, anyagi helyzetedre. Ha számodra kedvező helyen ülsz íróasztalodnál, kevésbé fáradsz el és szívesen tanulsz, ágyad helyének megválasztásával alvási problémáidon segíthetsz. Számtalan kérdésre kapsz hatékony választ a feng shui siker megoldásokkal!

Otthonod sikere a Te kezedben legyen! Sikeres Feng Shui megoldások »

Jin és Jang

Feng Shui siker megoldások
Vedd igénybe Te is!

További információ: Jobbágy Mária »

Telefonon: 20/9120-937

Jin és Jang

Keresés  
Rend, harmónia, siker
Feng Shui Siker Praktikák

Hírlevél, Feng Shui tippek, megoldások elsőkézből.Partnerek

Feng Shui Research Center és Joseph Yu mester oldala

CHI Creativ Healing Institute Halassy Marianna Feng Shui Research Center tanára